Greminger: Bojkot nije dugotrajno rešenje

Nakon serije sastanaka – sa predsednikom i premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, predstavnicima parlamenta, političkih partija i civilnog društva, Greminger je rekao novinarima da ako se na stvari gleda kroz širu sliku može da se kaže da su opozicione partije u mnogim zemljama zažalile zbog odluke da bojkotuju izbore.

 

Prema njegovim rečima, postoji još mnogo prilika da se poboljšaju uslovi za izbore, te da ima još preporuka koje mogu da se implementiraju u kratkom roku.

Upitan da prokomentariše izborne uslove, generalni sekretar je rekao da nisu ispunjene sve preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Postoji prilika da se poboljšaju uslovi za izbore i nju treba iskoristiti tako što će se primeniti mera za poboljšanje izbornog procesa", kazao je Greminger i dodao da je moguće sprovesti izbornu reformu u narednim nedeljama i mesecima.

Greminger je naveo i da su demonstracije i vanparlametarna borba deo svakog demokratskog društva, ali da opozicija u jednom trenutku mora da se vrati u institucije.

"U novembru odluka o prirodi OEBS-ove izborne misije"

Naveo je da još nije odlučeno da li će OEBS-ova, odnosno uloga ODHIR-a na izborima u Srbiji biti puna ili posmatračka.

U novembrbu će se, kako je dodao procenjivati kakva treba da bude misija za nadgledanje izbornog procesa, a taj stav će biti poznat u decembru.

Navodeći da ne želi da spekuliše kakva će odluka biti, Greminger je dodao da bi, ako bi morao da odgovori, rekao da očekuje "punu misiju", ali da ona zavisi i od finansijskih sredstava.

Takođe, Greminger je rekao da u unapređenju izbornih uslova u Srbiji veliku ulogu ima i medijska strategija čija izrada napreduje.

Greminger je najavio da sutra treba da razgovara sa predstavnicima opozicije i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, nakon čega će održati novu konferenciju za novinare.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike