Grčka uverava da će novi migrantski kamp na Lezbosu biti spreman za pet dana

Foto: Beta / AP

Grčke vlasti dale su danas uveravanja da će novi migrantski kamp, koji treba da prihvati migrante iz izgorelog kampa Moria na ostrvu Lezbosu, biti spreman „za pet dana“, dok su migranti na ostrvu ponovo protestovali.

„Operacija će biti završena za pet dana. Svi će biti smešteni u novi kamp“, rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarači koji koordiniše radovima na Lezbosu poslednja dva.

Hiljade migrantskih porodica spava na putu, na trotoarima i na poljima Lezbosa već nekoliko noći od kada su ogromni požari u utorak i sredu uništili velike delove kampa Moria, kao i centar za registraciju i identifikaciju. U požarima nije bilo nastradalih.

Kamp je izgrađen 2015. godine, za migrante koji dolaze iz susedne Turske u nadi da će moći da idu dalje ka Evropi. U njemu je bilo više od 12.000 osoba uključujući 4.000 dece što je četiri puta više od njegovog prvobitnog kapaciteta.

Poslednjih godina nedostatak higijene i prenatrpanost kampa Moria kritikovale su nevladine organizacije za odbranu prava izbeglica i redovno pozivale grčke vlasti da prebace najosetljivije stanovnike u kopneni deo zemlje.

Migranti su danas ponovo mirno protestovali, javila je agencija Frans pres.

„Spasite nas Evropo“, pisalo je na nekim transparentima.

Od juče 300 ljudi smešteno je u novi kamp podignut na državnom zemljištu tri kilometra udaljenom od Mitilene, glavnog mesta na ostrvu.

Vlasti su navele da će uvesti restrikcije za izlazak iz kampa zbog opasnosti od širenja zaraze korona virusom. Minsitar Mitarači rekao je da se procenjuje da bi oko 200 izbeglica moglo da bude zaraženo.

Međutim stotine migranata odbijaju da se registruju i da uđu u novi kamp navodeći da im je dosta da posle čekanja mesecima, a za neke godinama, u kampu Moria da budu prebačeni u objekte u kontinentalnom delu Grčke.

Brojni migranti strahuju od ponovnog zatvaranja pošto su u kampu Moria bili zatvoreni zbog epidemije korona virusom i niko ne želi ponovo da proživi te uslove, nedostatak higijene, nasilje i skoro svakodnevne tuče između različitih etničkih grupa.

Demonstracije su već održane u subotu nedaleko od novog kampa kada su migranti uzvikivali da traže slobodu i da hoće da napuste Moriu. Bacali su kamenje a policija uzvraćala suzavcem.

Interventne jedinice poslate iz Atine poslednjih dana su blokirale novinarima pristup novom kampu.

Migrantski kampovi širom Grčke, uključujući i kamp Moria, su u karantinu od sredine marta zbog Kovida-19. Nekoliko stotina slučajeva zaraze je do sada zabeleženo u tim objektima.

Brojne nevladine organizacije i Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) ocenili su mere izolacije u kampovima „diskriminatornim“ i „preteranim“ pošto je grčka vlada ukinula izolaciju u zemlji početkom maja.

(Novi magazin)

Napišite komentar