Grčka, istraga o pretnjama poslanicima zbog Sporazuma iz Prespe

Nalog za pokretanje istrage izdat je nakon što su dva grčka novinska sajta objavila da su poslanici dobili preteće tekstualne poruke, u kojima se od njih traži da glasaju protiv sporazuma o promeni imena bivše jugoslovenske republike Makedonije, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani sudski izvor.

Cilj istrage je da se utvrdi da li je došlo do zloupotrebe ličnih podataka i podsticanja na prestup, objašnjava isti izvor.

Sajt Dokumento navodi da je član regionalnog odbora stranke Nova demokratija, Spiros Avramakos, zatražio od ljudi kojima je poslao poruku da zaprete poslanicima kako ne bi podržali Prespanski sporazum, navodeći imena i brojeve telefona poslanika za koje se očekuje da će glasati u korist sporazuma sa Skopljem, prenosi ANA.

Makedonski parlament je juče usvojio ustavni amandman o promeni naziva zemlje u Republika Severna Makedonija, u skladu sa sporazumom sa Grčkom o okončanju 27-godišnjeg bilateralnog spora.

Atina i Skoplje su taj sporazum postigli još u junu 2018, ali će Makedonija početi da koristi novo ime tek nakon što i grčki parlament ratifikuje sporazum, a glasanje se očekuje kasnije ovog meseca.

Sporazum sa Makedonijom je doveo do zategnutosti u odnosima između grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i njegovog mlađeg koalicionog partnera Panosa Makeonosa, inače ministra odbrane i lidera ANEL-a.

Kamenos je najavio da će odbaciti Prespanski sporazum, ali je najmanje jedan od poslanika njegove stranke javno rekao da će sporazum podržati.

Neizvesno je kako će drugi poslanici ANEL-a glasati, napominje britanska agencija.

U međuvremenu, glavna opoziciona partija, Nova demokratija, saopštila je da će blokirati sporazum sa Makedonijom.

Grčka vlada se nada da će sporazum biti usvojen sa podrškom poslanika levog centra i nezavisnih poslanika.

Vladajuća kolaicija levice i desnice ima "tanku" većinu od 153 poslanička mesta u 300-članom parlamentu, od kojih sedam pripadaju ANEL-u.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike