Grafički kolektiv privremeno na Kosančićevom vencu

"Naša tela formirala bi živi lanac dobrih namera od Obilićevog do Kosančićevog venca. Zajedničkom imaginacijom tako selimo i atmosferu, energiju i slodoban duh Grafičkog kolektiva, kao i njegov moralni i profesionalni kodeks", ističu članovi Grafičkog kolektiva.

Pošto je zgrada na Obilićevom vencu 27, u čijem prizemlju je Galerija Grafičkog kolektiva, restitucijom vraćena prvobitnim vlasnicima, a oni su je prodali ugostiteljskom preduzeću, Grafički kolektiv je ostao bez svog prostora.

Poslednji predlog, iznet 2. jula na sastanku članova Upravnog odbora Grafičkog kolektiva i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, jeste da se Grafički kolektiv preseli u zgradu "Progresa" u Knez Mihajlovoj ulici.

Prema rečima umetničke direktorke Galerije Grafičkog kolektiva Ljiljane Ćinkul, prethodni predlog Ministarstva kulture da se Grafički kolektiv preseli u prostor u Beton hali, stavljen je u drugi plan kao znatno zahtevniji i složeniji za realizaciju.

Dok ne bude rešeno pitanje prostora, arhiva, dokumentacija i deo kolekcije Grafičkog kolektiva biće u ateljeu na Kosančićevom vencu, koji je manji od prostora na Obilićevom vencu.

Ćinkulova kaže da je i prostor na Obilićevom vencu bio nedovoljno veliki za smeštaj kolekcije od preko od 5.000 grafika, zbog čega se deo nalazi na Fakultetu likovnih umetnosti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike