Gradski prevoz za penzionere: od besplatnog do preskupog

Milorad Stojilović, profesor u penziji, mesečnu kartu za gradski prevoz kupuje redovno osamnaest godina.

Ni prethodna cena od 800, a ni sadašnja od 1000 dinara za njega kaže, nije visoka, ali jeste za penzionere u njegovom okruženju: 

"Peške da ode ne može, autobus ne može jer nema da plati, a taksi već i da ne pričam. Mislim da cena ne bi trebalo da bude više od 300 dinara."

I uslovi za besplatan prevoz su rigorozniji. Gornja granica primanja za Nišlije starije od 70 godina je 25.283 dinara, dok je u Kruševcu za oko 10.000 dinara niža.

Udruženje penzionera predložilo je da se starosna granica spusti na 68 godina, a da ove olakšice dobiju penzioneri sa prihodom od 18.000 dinara, kaže Dragiša Gile Stepanović iz kruševačkog Udruženja:

"Ne treba svim penzionerima trideset vožnji mesečno, nego možda deset ili petnaest. Mnogo veći broj penzionera bi uživao te povlastice. Ali mi nismo ustanova koja donosi odluke. Odluke donose Skupština opštine i Jugoprevoz Kruševac. Treba naći kompromis između njih."

Akcionarsko društvo "Jugoprevoz Kruševac", koje bez konkurencije posluje po tržšnim principima, poslednji put je korigovalo cene karata pre sedam godina.

"Cena mesečne karte je 1800 dinara, a najskuplja na teritoriji Grada Kruševca je 6000 dinara", navodi Zoran Misić, direktor kruševačkog "Jugoprevoza". "Znači, pored svih poteškoća, kao društveno socijalno odgovorna firma, mi smo učinili ustupak da i kategorije lica sa manjim primanjima imaju mogućnost prevoza." 

Mesečne karte za kruševačke penzionere po povlašćenoj ceni od hiljadu dinara nisu najskuplje u Srbiji. Svaki grad ima svoja pravila i cenovnike.

U najboljem položaju su penzioneri koji koriste usluge javnih preduzeća, poput Beograđana koji se voze za 400 dinara godišnje.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike