Gradonačelnik Gdanjska preminuo nakon napada nožem

Poljski ministar zdravlja Lukaš Šumovski reko je da lekari nisu uspeli da se izbore sa povredama koje je Adamovič zadobio, preneo je Rojters, pozivajući se na privatnu televiziju TVN.

Gradonačelnik poljskog grada Gdanjska, Pavel Adamovič, koji je sinoć izboden nožem u predelu srca i stomaka dok je stajao na bini, bio je u kritičnom stanju nakon petosatne operacije, a u Gdanjsku je za njega bila organizovana akcija prikupljanja krvi.

Jedan od hirurga je rekao da je Adamovič imao "kritične rane u predelu srca, dijafragme i unutrašnjih organa".

Gdanjski biskup, koji je bio u bolnici tokom operacije gradonačelnika, rekao je da se moli za "čudo".

Poljsko tužilaštvo saopštilo je danas da je pokrenuta istraga protiv muškarca koji je optužen da je izbo gradonačelnika Gdanjska, a osumnjičeni će biti ispitan i podvrgnut psihijatrijskom pregledu.

Više poljskih medija izvestilo je sinoć da je muškarac koji je napao Adamoviča uzviknuo da se zove Stefan i da je bio u zatvoru iako je bio nedužan.

Zamenik glavnog tužioca Kšištof Šjerak rekao je da je pet tužilaca do sada ispitalo 20 svedoka i da se pripremaju da ispitaju 27-godišnjeg osumnjičenog, prenosi AP.

Šjerak je naveo da postoje "sumnje" kad je reč o mentalnom stanju napadača, koji je Adamoviča u nedelju uveče, dok je stajao na bini na kraju velikog dobrotvornog skupa, izbo nožem dugim 14,5 centimetara i naneo mu smrtonosne povrede.

Osumnjičenog će, prema Šjerakovim rečima, pregledati dva psihijatra.

U međuvremenu, poljski ministar pravde Zbignjev Žobro rekao je da tužioci pomno analiziraju sudski proces koji je pre pet godina vođen protiv osumnjičenog, a koji je tada bio osuđen za umešanost u pljačke banaka i izdržao petogodišnju zatvorsku kaznu.

Žobro, koji je ujedno i glavni tužilac, rekao je da tadašnja zatvorska kazna nije bila dovoljno visoka s obzirom na težinu prestupa.

Gradonačelnik poljskog grada Gdanjska, Pavel Adamovič, koji je izboden nožem u predelu srca i stomaka dok je stajao na bini, preminuo je danas, pošto su ga lekari operisali pet sati.

Adamovič (53) je gradonačelnik Gdanjska, baltičkog lučkog grada od 1998. godine.

On je bio član demokratske opozicije nastale u tom gradu pod liderstvom Leha Valese tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Nakon što je napustio Građansku platformu, izabran je ponovo za šesti mandat kao nezavisan kandidat.

Kao gradonačelnik, bio je progresivan glas koji podržava prava LGBT zajednice i toleranciju prema manjinama.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike