Gradonačelnici Beograda i Banjaluke o saradnji dva grada

Dva gradonačelnika razgovorala su i o projektima koji se trenutno rade ili planiraju u Beogradu, o inicijativama i tome kako da se unapredi rad i saradnja dva grada.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić podsetio je da Beograd i Banjaluka već dugo sarađuju i gaje prijateljske odnose i dodao da današnji sastanak vidi kao početak dalje i plodotvorne saradnje ova dva grada, koja su vrlo blisko povezana u svakom pogledu.

U tom smislu, na sastanku je bilo reči i o predstojećim Kočićevim danima, kulturnoj manifestaciji koju će, kako je rekao Radojičić, zajedno realizovati.

"Dogovorali smo se i o zajedničkim susretima, ali i o problemima koji su nam zajednički i načinima za njihovo rešavanje", kaže prvi čovek Beograda.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, konstatujući kroz osmeh da su "dva Radojičića na čelu dve srpske prestonice", istakao da su oba grada u fazama razvoja.

Navodi da se Banjaluka nalazi u uzletu, a da je ove godine izdvojeno 30 miliona konvertibilnih maraka za ulaganja u javnom sektoru, u putnu i komunalnu infrastrukturu i objekte kulture.

"Banjaluka priprema strategiju razvoja grada i prvi akcioni plan zelenog grada, pa je dobrodošla razmena iskustva sa kolegom iz Beograda, jer se oba grada susreću sa sličnim problemima u oblasti životne sredine", kaže Igor Radojičić.

Dodaje da je Banjaluka kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, a da je u tom gradu kulturna razmena sa Beogradom i Srbijom bila važna.

Igor Radojičić je podvukao da će Banjaluka pratiti nekoliko projekata koji su u toku u Beogradu, kao što je pratila i iskustva srpske prestonice u vezi sa uvođenjem elektronskih građevinskih dozvola.

"Banjaluka je uvela jedno šaltersko izdavanje građevinskih dozvola, ali ne još u elektronskoj formi. Očekujemo da krajem godine uđemo u pilot projekat koji će biti manje-više sličan ili gotovo identičan onome što je Beograd počeo da radi", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Banjaluke pozvao je svog kolegu da poseti Banjaluku, jer svaki dolazak ljudi iz Beograda ili najviših zvaničnika iz Srbije u Banjaluku, daje doprinos razvoju međusobne saradnje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike