Gradnja „Vožda Karađorđa“ počinje za dve-tri godine

Dve brze saobraćajnice, jedna iz Mladenovca i Orašca a druga iz Lazarevca, spojiće se kod Aranđelovca odakle će se dalje ići ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru.

Šumadijski koridor biće dug 220, a sa priključcima na Koridore 10 i 11, 270 kilometara.

Put za nove generacije, a u čast Karađorđa Petrovića, rođenog nedaleko od Orašca gde je 1804. stao na čelo Prvog srpskog ustanka.

"Tu je Topola, grad koji je on podigao i mauzolej u kome je sahranjen. Tu je Viševac, mesto na kome je rođen i, koliko ja znam, biće i u neposrednoj blizini Radovanskog Luga, gde je on tragično i okončao i svoj život", navodi Darko Pavlović, direktor Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Putovanje od Beograda do tih znamenitih mesta trajaće svega pola sata. Osim što će povezati kulturno-istorijske celine, novi auto-put ubrzaće privredni i turistički razvoj, posebno Aranđelovca koji i bez dobrih puteva beleži suficit od 30 miliona evra u trgovinskoj razmeni.

"Ovakvo jedno infrastrukturno ulaganje će otkloniti sve nedoumice onih investitora koji su mislili da Aranđelovac nije dovoljno blizu velikih saobraćajnica da bi se tu smestila neka veća investicija. Ali moram da napomenem, šumadijski region i zaslužuje jednu ovakvu veliku investiciju", smatra predsednik Opštine Aranđelovac Bojan Radović. 

Početak gradnje za dve-tri godine 

Topola i druge opštine centralne Srbije izgradnji Šumadijskog koridora ili magistralnih brzih saobraćajnica nadaju se što pre.

"Ova brza saobraćajnica koja podrazumeva dve brze trake u jednom i u drugom smeru je u prostornom planu Republike Srbije. U prostornim planovima opština i Aranđelovac i Topola i Milanovac i Mladenovac tako da bi to brzo moglo da se radi", napominje predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović.

Izrada projektno-tehničkih dokumenata trajaće manje od godinu i po, najavljuje ministarka.

"Srbija će sigurno tako biti mnogo bolje povezana unutar, a samim tim se vezati za međunarodne koridore kao što je Koridor 10", objašnjava Zorana Mihajlović. 

Na trasi budućeg auto-puta "Vožd Karađorđe" već se nalaze velike industrijske zone poput "Majnd parka" između Topole i Kragujevca gde su i dve fabrike "Simensa". U istočnoj Srbiji očekuju nove investitore.

"Najavljen je i auto-put do Bora za koji sam siguran da će spojiti celu istočnu Srbiju i da će svima nama biti od opšteg interesa i jedna razvojna šansa i privredi i turizmu", ukazuje predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić.

U zavisnosti od toga da li će se buduća saobraćajnica spojiti kod Malog Požarevca sa Koridorom 10 i auto-putem "Miloš Veliki", znaće se i cena izgradnje. Procenjuje se da će koštati od 1,7 milijardi do dve milijarde evra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike