Gradnja stanova za najugroženije romske porodice u Svilajncu

Burduš mala u Svilajncu polako nestaje. Raščišćen je teren za novu stambenu zgradu i vrlo brzo sledi izlivanje prve ploče. Romi iz ostatka naselja s pažnjom prate radove i nadaju se da će se baš oni useliti u nove i savremeno opremljene stanove.

"Svi smo mi ovde ugroženi, svi, nema ko nije", kaže naš sagovornik, "i fala Bogu da je neko došao da to vidi."

Komisija "Helpa" organizacije koja je na terenu zadužena za izgradnju, tek će obići romsko naselje i odrediti kojih dvanaest porodica ima najlošije uslove za život.

"Mi po prvi put na ovaj, kako kažu, sistematski način rešavamo pitanje stanovanja Roma koje je katastrofalno i koje zaista ugrožava bezbednost tih ljudi", ističe Osman Balić, predsednik udruženja "Jurom". "Stanje je mnogo teže nego što se golim okom može da vidi."

Opština Svilajnac pokazala je visok stepen odgovornosti za rešavanje problema svojih sugrađana i veoma efikasno koristi novac iz Evropskih fondova, ocenjuju u "Helpu".

"Ja se nadam da ovaj projekat ima i 2. fazu", kaže Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac, "ako ne bude iz ovih sredstava opština Svilajnac potrudiće se da iz drugih sredstava ili iz svojih sredstava nastavi ovaj projekat."

Izgradnja socijalnih stanova za Rome u Svilajncu deo je šireg projekta Evropske unije koji se sprovodi još u Lebanu i Ubu, a vrednost je 7,5 miliona evra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike