Građanske inicijative: Vladajuća većina u Narodnoj skupštini usporava evropski put Srbije

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija i Radna grupa za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji upozoravaju da neprimerenim i neistinitim napadima na organizacije civilnog društva i nezavisne medije u Narodnoj skupštini Srbije predstavnici vladajuće većine narušavaju već usporeni proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju Građanske inicijative.

„Narodni poslanik Aleksandar Martinović, koji je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), optužio je organizacije civilnog društva BIRODI, Transparentnost Srbije, CRTA-u i Fond za humanitarno pravo, kao i redakcije CINS-a, BIRN-a, Istinomera, TV N1, nedeljnika Vreme da svojim potkrepljenim istraživanjima i analizama „ruše bezbednosni sistem Republike Srbije“. Naglašavamo da je nedopustivo da predstavnici vladajuće većine u Skupštini Srbije, zloupotrebljavajući raspravu o Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, iznova targetiraju nezavisne medije i organizacije civilnog društva.

Takođe naglašavamo da poslanik Martinović, u nedostatku Strategije nacionalne beznednosti, nema u svojoj nadložnosti ekskluzivno tumačenje bezbednosnih pretnji. Ovakvo ponašanje predstavnika zakonodavne vlasti još jedan je od primera napada na medije i organizacije civilnog društva, koje je u poslednjem Izveštaju Evropske komisije ocenjeno kao nedopustivo.

Pravo na slobodu informisanja Ustavom je zagarantovano pravo svakog građanina Srbije, a dužnost je narodnih poslanika da ova prava štite i unađređuju, budući da predstavljaju građane.

Većina napadnutih pojedinaca i organizacija članice su Nacionalnog konventa. Narodna skupština je partner Nacionalnom konventu u praćenju i oceni reformi koje sprovodi Vlada na putu evropskih integracija, što je potvrdila predsednica Skupštine, kao i predsednik Republike na poslednjoj Plenarnoj senici konventa, zbog čega su ovakvi napadi nedopustivi.

Nespojivo da se, u istom trenutku dok ministar spoljnih poslova u Londonu, potpisuje pristup globalnoj Koaliciji za slobodu medija, obavezujući se da će raditi na zaštiti medijskih sloboda, u Narodnoj skupštini Srbije osporavaju elementarna prava svakog građanina i dovodi se u pitanje transparentnost rada državnih organa i institucija. Poslanik Martinović i pojedine kolege iz poslaničke grupe koju vodi, svojim izlaganjima postupaju suprotno od deklarativnog zalaganja predstavnika Republike Srbije da sarađuju i uvažavaju stavove civilnog društva, slobodu izražavanja i slobodu medija.

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija i Radna grupa za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji podsećaju na ustavnu obavezu da svaki građanin „ima pravo na pristup podacima koji su u posedu državnih organa i organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom“ i pozivaju predstavnike građana u Narodnoj skupštini da se ponašaju u skladu sa Ustavom, važećim zakonima i principima vladavine prava.“

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike