Građani Valjeva u opasnosti zbog zagađenosti, Beograd najzagađeniji u Evropi

Najnoviji podaci sajta Er vižual, koji prati podatke o zagađenosti širom sveta, jutros svrstavaju Beograd na šesto mesto najzagađenijih velikih gradova.

Ispred Beograda su azijski gradovi Kalkuta, Daka, Delhi, Katmandu, Lahor. To znači da je Beograd jutros najzagađeniji grad u Evropi.

Indeks kvaliteta vazduha je 177, odnosno "nezdrav", pa se građanima ne preporučuje fizička aktivnost napolju.

Alarmantno u Valjevu 

Situacija je jutros najkritičnija u Valjevu, koji je u ljubičastom, petom stepenu po zagađenosti. Kvalitet vazduha u ovom gradu kvalifikuje se kao "vrlo nezdrav", navodi sajt Er vižual.

Indeks kvaliteta vazduha u ovom gradu je 232, pa se građanima preporučuje da napolje na izlaze ako ne moraju.

I Kosjerić je jutros u vrhu po zagađenosti, pošto je indeks kvaliteta 193, uz vrlo visoku koncentraciju PM-2,5 čestica. 

I podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore slično – vazduh je u "jako zagađen" u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Novom Sadu.

Kategorija "jako zagađen" je, prema merenjima Agencije, najviši, peti stepen zagađenosti.

Preporuke nadležnih 

Povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ranije je saopštio je da nema potrebe za panikom, ali ukazuje na značaj primene mera zaštite u uslovima zagađenja vazduha. preporuka

Preporučuju da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

Glavni aerozagađivači su PM-10 i PM-2,5 čestice, koje su vrlo sitne i opasne jer prolaze i kroz najsitnije disajne puteve. 

PM-10 čestice su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale. Ako je koncentracija čestica preko sto mikrograma, što se često dešava u Srbiji, kažemo da je vazduh jako zagađen.

Dok se ne promene vremenski uslovi i ne dune vetar koji će "rasterati" štetne čestice, meteorolozi poručuju da nećemo lakše da dišemo. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike