Građani u Srbiji mesečno plate oko 13 miliona računa

Žitelji ovih prostora nisu skloni da često proveravaju provizije za račune koje plaćaju. Ipak ako se provizije umnože i pomnože – na godišnjem nivou postaju sve vidljivije.

Stručnjaci su izračunali da građani u Srbiji mesečno plate oko 13 miliona računa i da 60 odsto njih redovno ih izmiruje.

Ako idete od šaltera do šaltera, da bi izbegli provizije EPS-a ili teleoperatera, možda ćete uštedeti stotinak dinara mesečno, ali ćete sigurno izgubiti dosta sati u redovima.

Postoje i usluge elektronskog plaćanja ili trajni nalozi, ali su oni ili deo paketa koji se naplaćuje ili su fiksni iznosi. Sve su to razlozi da Udruženje banaka ponudi klijentima besplatnu uslugu direktnog plaćanja.

"Mi stalno govorimo o digitalizaciji. Ovo je nov, u stvari nije nov način jer se u Evropskoj uniji 30 odsto plaćanja obavlja putem direktnih zaduženja. U našem slučaju ovo je način da bez odlaska u banku možete da izvršite svoje obaveze. To su obaveze iz komunalnog domena osiguranja – obaveze koje frekventno plaćate iz meseca u mesec", kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS.

Interes banaka je da se što više ljudi uključi u sistem, da bude što manje gotovine u opticaju i da sve banke budu u sistemu jer im se ne isplati da troše resurse na male provizije.

Dobra strana automatskih plaćanja je što sve možete da platite bez provizije bez čekanja u redu i da u slučaju ako izgubite račun uvek možete da dokažete da ste ga platili.

Oni koji ne žele da plate sve dažbine svakog meseca mogu da se izjasne koje račune će plaćati, a koje ne, i to sa fiksnim datumom ili datumom dospeća.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar