Građani traže izgradnju fekalnog kolektora u Užicu

Napukla cev visećeg kolektora, kuće bez gradske fekalne ili sa kanalizacijom koja se izliva, za žitelje Turice, višegodišnji su problem koji postaje najvidljiviji i najosetljiviji leti.

"Pogledajte kako to izgleda. Komarci, zmije, kanalizacija, a ovde je tako divan predeo. Ja mislim ima 7, 8 godina kako je ta cev pukla, pa izlazi, možda i više", kaže Mišo Zlatić iz Turice.

"Obraćali smo se i nadležnima i opštini, svima ali niko nije pokrenuo to pitanje. Ne može da se živi od insekata, buba, komaraca i od neprijatnog mirisa", navodi Nemanja Bakić.

"Tražimo", ističe Ivan Bakić, predsednik Udruženja "Alasi sa Đetinje", "da nam gradska vlast uradi konačno fekalni kolektor, da se ne izlivaju više u reku Đetinju."

Izgradnja kolektora, smatraju, rešila bi problem fekalne kanalizacije i nizvodnog zagađenja Đetinje.

"Inicijativa je potekla u saradnji sa građanima Turice, da zajedno kao i svi građani Užica, rešimo problem što se tiče fekalne kanalizacije, a samim tim rešavamo i problem Gradske plaže", kaže Dejan Krčevinac, predsednik UG "Užička odbrambena liga".

Predrag Nedić, iz UG "Užička odbrambena liga" kaže da kolektor, prema proceni koju trenutno imaju, košta oko 18 miliona dinara. "Na taj način bi se rešio problem sve fekalne kanalizacije iz Turice koja se odnosi na sve one kuće koje su sada ispod nivoa gradske kanalizacije."

U lokalnoj samoupravi najavljuju rešenje problema, ali su za njega kažu, potrebna znatno veća ulaganja.

"Nije istina da taj problem može da se reši sa 200.000 evra", kaže Tihomir Petković, gradonačelnik Užica. "Blizu pet miliona evra je neophodno. Mi ćemo ići na ovu bržu mogućnost, da od Kancelarije za javna ulaganja, ukoliko to bude onako kako nam je rečeno, da će od iduće godine moći da se dobije novac i za rešavanje fekalne kanalizacije."

Radove bi trebalo da ubrza i najavljena, moguća izgradnja regionalnog postrojenja za tretman otpadnih voda u okviru koga će biti izgrađena kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža do budućeg postrojenja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike