Građani (ne)oprezno daju lične podatke

Korisnici društvenih mreža najčešće sami postavljaju lične informacije, materijal koji spada u domen privatnog. Tako oni nesvesno, a direktno pružaju mogućnost da se njihovi lični podaci zloupotrebe. Platforme društvenih mreža i drugih sajtova na taj način prikupljaju informacije.

Jedinstveni matični broj građani najčešće ustupaju bankama ili drugim institucijama. Kod lekara, na primer, pored osnovnih podataka, u evidenciji je i dijagnoza, istorija bolesti.

"Te podatke, samo deo, možemo dati zvaničnim državnim organima na njihov zvanični zahtev, sudskim ili policijskim organima, ali pacijenti Zdravstvenog centra u Vranju mogu biti savršeno sigurni da će podaci koji se tiču njihovog ličnog statusa, oboljenja ili nekih ličnih stanja, biti sačuvani kod nas i neće biti zloupotrebljeni u neke druge svrhe", kaže Nebojša Ljubić, načelnik pravne službe Zdravstvenog centra u Vranju.

Pravo na zaštitu podataka o ličnosti ima svako, a Zakonom se, između ostalog, uređuju uslovi za prikupljanje i obradu podataka.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike