„Građani mogu da budu spokojni, ne očekujemo probleme ni na malim ni na velikim rekama“

Luka Čaušić naglašava da građani mogu biti spokojni i da narednih dana ne očekuju i nemaju najava da će biti bilo kakvih vanrednih situacija.

"Sektor za vanredne situacije postupa prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda i upravo smo ukinuli pripravnost šest specijalističkih timova za spasavanje na vodi, jer smatramo da je opasnost prošla", izjavio je Čaušić.

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović kaže da građani mogu da budu spokojni što se tiče i malih i velikih reka.

"U Srbiji je prethodnih dana palo izmeću 60 i 120 milimetara kiše. Taj ciklon je napustio ovo područje i ne očekujemo nikakve probleme, dolazi do stabilizacije vremena i naši građani mogu da budu spokojni što se tiče i malih i velikih reka", precizirao je direktor "Srbijavoda" Goran Puzović.

Ukazao je da poplave u Nemačkoj pokazuju da se klima menja i da vreme ne bira ni bogate ni siromašne.

"Sve zemlje su ugrožene u svetu, ovo ubrzano menjanje klime nas sve tera da ubrzano radimo", istakao je Puzović.

Osvrćući se na poplave koje su 2014. godine pogodile Srbiju, Puzović je naglasio da je prethodnih šest godina obeležilo 600 gradilišta, 18 velikih investicija i da su neka mesta skinuta s mape ugroženih.

"Izgrađena je velika brana iznad Valjeva, regulisani su vodotokovi, dakle Valjevo je zaštićeno. Aleksinac, Niš, Svilajnac, Paraćin, Novi Pazar su gradovi gde se sada živi mnogo bezbednije. Da li smo potpuno bezbedni, ne i nikad nećemo biti, ali mnogo bezbednije radimo", zaključio je Puzović.

Naglasio je i da je postignuto rezultat povezanosti svih službi kako u lokalnoj samoupravi tako i u državnim organima. Tačno se zna ko sa kim komunicira i koje mere nalaže i preduzima.

Puzović je rekao da i dalje postoje mesta na kojima se sprovode određene mere, jer postoje određena oštećenja, saniraju se obale, popravljaju nasipi i da je trenutno 35 gradilišta na kojima se radi.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар