Najbrže vesti u Srbiji

Grad uništio voćnjake, opštine utvrđuju štetu

Nevreme praćeno gradom i jakim vetrom pogodilo je juče i Aranđelovac, Požegu, Požarevac, jug Banata. A grad je obeleo njive i u gornjomilanovačkim i nekim dragačevskim selima. Uništio je i zasade voća u Topoli.

U pogođenim selima meštani se bave uglavnom bave voćarstvom. Nevreme je uništilo i zasade šljive, ali prodaja ovog voća je već ugovorena, tako da se voćari nadaju da tu neće biti na gubitku.

Što se nektarine i breskve tiče, već su zrele i spremne za branje ali ih je grad pokosio.

Miodrag Lazarević, voćar iz Vinče, kaže da je u kratkom periodu palo mnogo krupnog grada koji je bio bez kiše i koji je mnogo uništio.

"Nije problem samo za ovu godinu. Problem je i sledeće godine, jer sve te rodne grane koje su trebale da se spreme ove godine za sledeću, od toga nema ništa", kaže Lazarević.

Iz RHMZ-a, radarskog centra na Bukulji, na teritoriji opština Topola i Aranđelovac, u toku nevremena komandovano je sa 250 protivgradnih raketa ali ni to nije u dovoljno meri pomoglo.

Predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović kaže da su pojedini delovi opštine spašeni, ali je grad napravio štetu u delu gde se nalazi voće.

Opština sada pokušava da napravi presek da bi se utvrdila šteta, kaže Dragan Jovanović.

O visini i materijalnoj šteti, utvrdiće komisije lokalnih samouprava, kažu u Sektoru za vannredne situacije u Kragujevcu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike