Grad automobila – Kragujevac – postao i grad šinskih vozila

Grad automobila, postaje poznat i po tramvajima. Iako se na ulicama Kragujevca oni ne mogu videti, tramvaji i delovi za šinska vozila proizvode se u tom gradu. Tu je od 2018. smeštena i kompanija Simens mobiliti. U početku je proizvodila komponente za vozove, a od pre dve godine i kompletne tramvaje.

 

"Do sada je isporučeno preko 40 tramvaja, koji se voze ulicama Bremena, Minhena, Nirnberga. U protekle tri godine povećali smo duplo broj zaposlenih", ističe Biljana Blagojević, direktor kompanije Simens mobiliti.

"Nastavljamo sa investicijama i kontinuiranim rastom naše kompanije. Najbolji pokazatelj toga je izgradnja nove zgrade – inženjerskog biroa, koji će proširiti i naše kapacitete", navodi Matias Koh, direktor kompanije Simens mobiliti.

Industrija šinskih vozila ekspanziju u Kragujevcu je doživela zahvaljujući Majnd grupi, nekada Milanović inženjering, koja je u svom industrijskom parku pre pet godina otvorila kompaniju AMM za proizvodnju delova karoserija i enterijera za šinska vozila.

"Promet planirani za ovu godinu je oko 25 miliona, od toga je 75 odsto izvoza, ako govorimo o kompaniji AMM. Mi od japanskog Hitačija, preko Alstoma, Simensa, Bombardjea, Štadlera, Škode, praktično izvozimo za sve zemlje sveta", kaže Darko Đorić, direktor za strategiju "Majnd grupe".

Zbog toga, između ostalog, Šumadijski i Pomoravski upravni okrug od januara do kraja jula ove godine ostvarili su izvoz od milijardu evra, što je porast u odnosu na isti period 2021.

"Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u sedam meseci ove godine beleži rast izvoza 4,7 procenata, a privreda grada Kragujevca beleži rast spoljnotrgovnskog suficita od 5,2 procenta", ističe Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Osim tramvaja i delova za šinska vozila, iz Šumadije i Pomoravlja put Nemačke, Italije, Slovačke, Poljske, Mađarske, Češke, otišli su i setovi provodnika, kablovi, putnički automobili, nameštaj.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike