Grabar-Kitarović: Hrvati u BiH nisu manjina

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Mostaru da Hrvati u BiH nisu manjima, već je Bosna i Hercegovina njihova druga domovina.Ona je kazala da bi se u BiH teško stvorili uslovi za mir da nije bilo bošnjačko-hrvatskog savezništva tokom rata, koje je ozvaničeno Vašingtonskim sporazumom.

Položaj Hrvata u BiH, kako je navela, mora se obezbediti kroz sve vidove zakonodavstva.

„BiH je specifična država, nastala u specifičnim okolnostima. Hrvatska je jedan od garanata mira i sprovođenja Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog ugovora. To će nastaviti činiti. Imamo ustavnu obavezu štititi hrvatski narod van granica. U ovom slučaju, prava naroda, jer Hrvati u BiH nisu manjina, ovo je njihova druga domovina“, istakla je predsednica Hrvatske.

Govoreći o izmenama Izbornog zakona u BiH, Grabar-Kitarović je rekla da se nada da će doći do dogovora o tom pitanju, jer je on osnova stabilnosti BiH, dodavši da je to mišljenje cele Evropske unije.

„Kao što ste videli u izveštaju Evropske komisije posebno se ističe neophodnost izmena izbornog zakonodavstva, kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost države na svim nivoima. Nastavićemo podsticati kolege iz BiH da se ide ka dogovoru, to je u najboljem interesu BiH i njena sva tri konstitutivna naroda“, istakla je ona.

Grabar-KItarović je još kazala da se nada da će BiH uskoro početi pregovore o članstvu u EU, ocenivši da „tada dolazi do transformacije društva“, a istakla je da se zalaže da politički lideri u BiH donose sami odluke, bez uplitanja međunarodne zajednice.

Upitana da prokomentariše dolazak turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana u Sarajevo na, kako je ranije najavljeno, predizbori skup njegove stranke, hrvatska predsednica je kazala da ne bi o tome govorila, „dok ne vidi kako će skup proći“.

Grabar-Kitarović večeras će se u Mostaru sastati sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, a prisustvovaće i tradicionalnoj manifestaciji „17. Večernjakov pečat“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike