Goša čeka novog vlasnika

Dok se u Smederevskoj Palanci išekuju još jedan pokušaj prodaje Fabrike šinskih vozila "Goša", koja je zakazana za 19. jul, oko stotinu nekadašnjih radnika privremeno je angažovano na rekonstrukciji putničkih vagona Srbija voza.

"Drago nam je što dolaze firme koje se bave istom delatnošću kojom se bavimo i mi. Tako da se nadamo da će neko da nas kupi da bi mogli da nastavimo da radimo i moje kolege koje trenutno nisu tu da bi počeli da radimo ponovo", kaže Milan Vujičić, predstavnik radnika u odboru poverilaca.

Iako u stečaju, fabrika je, kažu, očuvana u celosti.

"Mašine su u onom stanju u kom su ostavljene. One koje su bile ispravne i dalje su ispravne. Ima neke koje su zrele za servis. Ali sve je tu. Sačuvano je. Ništa nije otuđeno, ništa nije oštećeno", navodi Zoran Ljubisavljević, poslednji tehnički direktor.

Najveća prednost Goše je visokostručna radna snaga i blizina autoputa, međunarodne pruge i luke. Najveći problem – nedostatak tržišta.

"Očekujemo da će nas kupiti ozbiljna kompanija koja ima tržište, jer ključ uspeha Goše je u tržištu. Goša je prestlo da funkcioniše zato što nije imala tržište", navodi Aca Mitić, stečajni upravnik.

Međutim, ukoliko fabrika i dobije novog vlasnika i tako se izvuče iz stečaja, neće biti isplaćeni svi poverioci.

"Ogromni su dugovi Goše. Oni su preko 30 milijardi dinara u ovom trenutku. Prema tome, nećemo moći da namirimo te dugove. Pitanje je da li ćemo namiriti i samo prvi isplatni red", objašnjava Aca Mitić, stečajni upravnik.

Goši još očekuju da će najavljena nova prodaja biti uspešna, kako bi kompanija u kojoj je nekada radilo 11.000 zaposlenih, ponovo izašla na tržište.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike