Goran Suša pisao „Los Anđeles tajmsu“ zbog stradanja njegove porodice u Jasenovcu

Goran kaže da nije mogao da ostane ravnodušan na još jedan pokušaj prekrajanja istorije, iako je svestan da njegov mejl uredništvu Los Anđeles tajmsa neće niša promeniti.

"Verovatno je to završilo u na kompjuteru u smeću, ali ja jednostavno kao čovek sam osetio da zarad svojih predaka moram to da uradim", priča Goran Suša.

Goran je unuk Danila i Sare Suše, koji su 1941. godine sa četiri sina prebegli iz Like u Srbiju da bi spasili živu glavu. Njihova svedočenja o stradanjima u Ličkom Gračacu dopunio je i originalnim dokumentima u knjizi koju je objavio sa svojim stricem, pre tri godine.

"Istine radi ovaj spisak nije uperen protiv hrvatskog naroda i države Hrvatske, ali ako ne budemo govorili istinu, opet ćemo biti u nekom narednom periodu gubitnici. Na ovom spisku iz 2009. godine je 297 iz familije Suša iz sela Štigoda, a iz nekih drugih mesta gde su Suše živele", navodi Goran.

Danas na zvaničnom sajtu Spomen područja Jasenovac su samo dva člana familije Suša, a na sajtu organizacije "Jasenovac Research Institute", na slovo "S", više nema nijedne jedine žrtve.

"Spiska više nema, dobijete samo eror (greška, prim. nov.), e sada da li su spiskovi podhranjeni, a predpostavljam da jesu", smatra Goran Suša.

Dokazima o stradanju samo jedne porodice na području Like u ustaškim logorima, koje je poslao uredništvu Los Anđeles tajmsa, Goran ne veruje da će nešto postići, ali morao je, kaže, da reaguje zarad pravde i istine.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар