Goran Miletić: Vučić je prvi govorio o LGBT kao ravnopravnim građanima, šetnja 17. septembra

"Predsednik Vučić je prvenstveno govorio da moramo biti jednaki, da smo delovi porodice i govorio je i svojim ličnim primerom, što je novi kvalitet da neko kaže da u svojoj porodici ima pripadnika LGBT zajednice", rekao je Goran Miletić za Tanjug.

Dodao je da je Vučić govorio i da niko ne treba da se odriče svojih članova porodice i ljudi u svom okruženju samo zato što imaju drugačiju seksualnu orjentaciju.

"Podsetiću da je i naša kampanja lani bila pod motom "ne odričem se". Predsednik je govorio i o šetnji i da ako jedni članovi drustva imaju pravo da šetaju, onda to pravo moraju imati i predstavnici LGBT zajednice", naveo je Miletić.

Kao veoma važno je istakao i to što je predsednik Srbije rekao da moraju da se regulišu određena prava koja su važna za pripadnike LGBT zajednice, kao što su prava na nasleđivanje, na posetu u bolnicama, zajedničku imovinu, a to bi trebalo da se uredi Zakonom o istoplolnim partnerstvima.

"Taj deo izjave je nešto što je novi kvalitet. To nismo imali ni od predstavnika vlasti, ni od predstavnika opozicije da se jednostavno objasni građanima da smo mi jednaki građani ovog društva i da moramo imati ista prava i to je urađeno kroz lični primer", rekao je Miletić.

Na pitanje da li će i posle Vučićeve ocene da bezbednosna situacija za Prajd sada nije poželjna, biti šetnje, rekao je da će šetnje svakako biti, jer LGBT zajednica insistira na šetnji kao integralnom delu svakog Prajda.

"Imaćemo šetnju 17. septembra" 

"Dakle, imaćemo Nedelju ponosa koja počinje u ponedeljak, koncerte koji će biti izmešteni na Tašmajdan i šetnju koju smo planirali za 17. septembar. Mi na tome moramo da insistiramo, ali razgovori o tome će se svakako nastaviti sa predstavnicima Vlade Srbije i vlasti u našoj zemlji", rekao je Miletić.

Naglasio je da su organizatori "Evroprajda" jedini koji mogu otkazati ili odložiti tu manifestaciju.

Međutim, kako je rekao neće je ni otkazivati ni odlagati i naveo da MUP može 96 sati ranije da zabrani skup i da rok za to ističe u utorak u 16.00 časova.

"Naš pravni tim je spreman za tu situaciju, a ja lično ne verujem da će takva odluka biti doneta. Ali ako bi se to desilo, mi bismo odmah upotrebili sve pravne mehanizme koje imamo na raspolaganju, dakle žalba MUP-u, pa onda Upravnom sudu Srbije", naveo je on.

Naglasio je da će organizatori prvo iskoristiti sve pravne korake i dodao da ako na kraju ne bi dobili pozitivnu odluku Upravnog suda, oni bi se svakako okupili, jer bi, kako je ocenio takva odluka bila protivustavna imajući u vidu ranije odluke Ustavnog suda.

"On je bio vrlo eksplicitan u tome da se ne može zabranjivati Prajd. Mi imamo četiri domaće odluke Ustavnog suda, a postoje i slične odluke Evropskog suda za ljudska prava", rekao je Goran Miletić.

Na pitanje da li strahuje za svoju i bezbednost učesnika "Evroprajda" odgovorio je da ne strahuje i da takav njegov osećaj nije utemeljen na subjektivnom mišljenju već objektivnim činjenicama.

A one, kako je rekao, govore da ni na jednoj šetnji u proteklih osam godina nije bilo incidenata.

Istakao je uverenje da MUP može da uradi svoj posao koji se tiče zaštite javnog reda i mira, a i da su organizatori ove godine obezbedili mnogo veći broj pripadnika privatnog obezebeđenja nego ranije.

"Zato sam siguran da će svako ko dođe na šetnju 17. septembra i na druge manifestacije `Evroprajda` biti poptuno siguran i bezbedan", zaključio je za Tanjug Goran Miletić.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike