Gojković: Lokalni i pokrajinski izbori istog dana

"Bilo bi zaista neozbiljno i neodgovorno prema građanima Srbije kada bi to učinili u različitim terminima, tako da ću pažljivo osluškivati kada će biti raspisani pokrajinski izbori jer Srbija mora da ima izbore u isto vreme radi ekonomičnosti i efikasnosti", rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Predsednica Skupštine je objasnila da ona raspisuje lokalne izbore, a predsednik pokrajinske vlade izbore za pokrajinsku skupštinu.

Govoreći o radu Skupštine u protekloj godini, Gojkovićeva smatra da je najvažnije to što su se poslanici u pokazali kao dobri partneri vladi Srbije u sprovođenju reformi.

Što se tiče zamerki opozicije na hitnost postupka usvajanja zakona, Gojkovićeva tvrdi da vlada pribegava hitnom postupku samo kada je to nužno potrebno, a da je, kada su pitanju suštinski zakoni, hitnog postupka je bilo veoma malo.

Na pitanje da prokomentariše kritike opozicije zbog izostanka sednice poslednjeg četvrtka u mesecu na kojoj predstavnici vlade odgovaraju na pitanja, Maja Gojković podseća da 2010. i 2011. godine tadašnji premijer nije došao nijednom na takvu sednicu.

"Predsednik vlade je inicirao letos u vanrednom zasedanju da se obavezno utvrdi jedan dan mimo poslovnika na kome će on sa Vladom doći. Vrlo rado dolazi i odgovara na pitanja", kaže Gojkovićeva.

O tome će se razgovarati ako se bude menjao poslovnik, napominje ona i dodaje promena poslovnika zavisi od administraativnog odbora.

Predsednica Skupštine kaže da su poslanici slobodni 1. i 2. januara i da ih onda očekuju set zakona iz Ministarstva unutrašnjih poslova, zakon o sportu, zakoni koji se tiču lokalne samouprave, boračkih i socijalnih pitanja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar