Godina jubileja u Srbiji

Bez straha, i pred policijskom palicom – studenti. Američki demonstriraju protiv rata u Vijetnamu, evropski žele bolji život, jugoslovenski kraj crvenoj buržoaziji. Počelo je fizičkim obračunom sa policijom na Novom Beogradu, nastavilo blokadom fakulteta, završilo Titovim priznanjem da su u pravu. Od tada je prošlo pola veka.

"To je trenutak kada su beogradski studenti po idejama bliski Berkliju, Sorboni, pokazuje koliko je Beograd bio svet. To je poslednji nenacionalistički pokret Jugoslavije, posle toga su uglavnom bili nacionalistički. Treba ih se podsetiti na neki avangardan način, nekim možda performansom u Kapetan Mišinom zdanju kao što je tada bilo", kaže istoričar Predrag Marković.

Događaji koji će sigurno biti obeleženi, neki i na visokom nivou sežu dublje u istoriju. U drugoj polovini godine biće vek od događaja s jeseni 1918. godinem proboja Solunskog fronta, kraja Prvog svetskog rata, konačno i stvaranja Kraljevine SHS.

Od nastanka prve zajedničke države, za istoričare, važnije je ono što je prethodilo –prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

"Od te velike ideje, u mnogim aspektima tragične ideje ono što je ostalo u 21. veku je Vojvodina kao deo Srbije. To je jedino što je ostalo od Jugoslavije, jedino od svih ciljeva što smo imali", navodi Marković.

"On je u istorijskom smislu nemerljiv, jer predstavlja konačan izraz viševekovne državotvorne težnje našeg naroda sa ove strane dunava. Koji je na periferiji jednog velikog carstva uspeo uprkos velikim i ogromnim pritiscima da očuva svoj jezik, pismo, kulturu, običaje i narodno ime", dodaje istoričar Nemanja Starović. 

Priznanje tadašnjim težnjama odaće i država. Najavljen je centralni događaj u Beogradu, a u Novom Sadu gde je i pročitana odluka, otvaranje Muzeja prisajedinjenja. Predlog istoričara je da se kod tako važnih datuma, i drugim sadržajima događaj spusti među narod.

"Neobično je važno pokušati da se značaj ovog jubuleja približi i širokim narodnim slojevima. To se postiže između ostalog i proizvodnjom kvalitetnih dokumentarnih igranih medijskih sadržaja. Bitno je i to što Narodna banka Srbije priprema izbacivanje kovanice posvećene ovom jubuleju koji će se u jednom momentu naći u džepu svakoga od nas", kaže Starović.

Prethodno, na leto, jubilej će obeležiti i RTS. Na dan kada se, pre šest decenija, Televizija Beograd prvi put obratila gledaocima, a emitovan i prvi Dnevnik.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike