Godfri: Nisam zadovoljan ekonomskom saradnjom Srbije i SAD

Entoni Godfri ističe da ga veoma raduje što će američka razvojna agencija DFC doći u Srbiju.

"Svi smo u planovima. Mnogo radimo na tome, trudeći se da sve bude spremno kako bi odmah mogli početi da rade. Ovo je nova strana u našoj istoriji saradnje", naglašava Godfri.

Podseća da zajednička priča Srbije i Amerike dugo traje.

"Počelo je sa Prvim svetskim ratom i od tada smo veoma bliski. Sledeće nedelje obeležavamo godišnjicu operacije Halijard tokom koje su srpske porodice rizikovale svoje živote da bi spasili američke pilote. I ja ću prisustvovati obeležavanju godišnjice", najavljuje Godfri.

Nada se da će i predsednik SAD Donald Tramp uskoro doći u posetu Srbiji.

"Srpska vlada mora da donese mnogo teških odluka" 

Entoni Godfri stiče da je još odluka predsednika Donalda Trampa da imenuje posebnog izaslanika za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine bio jasan signal da SAD žele da pojačaju ritam kojim se stvari kreću napred i da se fokusiraju na ekonomiju i bolji život ljudi.

"Srpska vlada mora da donese mnogo teških političkih odluka. Većina tih razgovora će biti u Briselu, ali mi pokušavamo da se fokusiramo na konkretne stvari koje odmah možemo da uradimo", kaže Godfri.

"Diverzifikacija izvora snabdevanja gasom važna za sve"

Objašnjava da je diverzifikacija izvora snabdevanja gasom, koja se našla u jednoj od tačaka potpisanog sporazuma u Vašingtonu, važna za sve nas.

"Ne možemo da zavisimo od jednog izvora energije. To je značajan i politička tema. Jasno je da Rusija koristi zavisnost od samo jednog izvora energije kao instrument da postigne političke ciljeve. Za Srbiju je važno da ima slobodu izbora zasnovanu na sopstvenim interesima i ciljevima", kaže Entoni Godfri.

Ambasador SAD u Beogradu ističe da uživa u Srbiji i da je veoma fizički aktivan.

"Bili smo na Staroj planini, to je spektakularna lepota. Bili smo nekoliko puta na Fruškoj gori, a prošlog vikenda smo išli kajakom oko Velikog ratnog ostrva. Bilo je fenomenalno", kaže Entoni Godfri.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar