Godfri: Ljudi koji su potpisali sporazum u Vašingtonu treba da ga sprovedu kako su ga potpisali

Foto: prtscr/ytb

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je danas, povodom potpisivanja sporazuma u Vašingtonu između najviših predstavnika Beograda i Prištine, da „ohrabruje ljude koji su ga potpisali da ga sprovedu onako kako su ga potpisali“.

Godfri je prilikom akcije dobrovoljnog davanja krvi u Crvenom krstu Srbije, povodom obeležavanja godišnjice terorističkog napada 11. septembra 2001. godine u SAD, odgovarajući na pitanje novinara rekao da se uskoro očekuje dolazak u Srbiju američke razvojne finansijske korporacije, kao i da će to značiti da SAD ispunjava svoj deo potpisanog sporazuma.

„To će nam pomoći da mi ispunimo ono što smo obećali a takođe se nadamo da će se i naši prijatelji koji su sa nama bili u Vašingtonu držati onoga sto je potpisano“, rekao je Godfri odgovarajući na pitanje da li je sporazum potpisan u Vašingtonu pravno obavezujući za strane koje su ga potpisale i da li će biti sankcija ako ne bude ispunjen.

Godfri je rekao da ne bi da govori „o onome šta može biti a šta ne“.

„Hajde da se fokusiramo na ono što se može dostići. Hajde da ne usmeravamo pažnju šta bi moglo ili šta ne bi moglo da se desi ako se ne ispuni ono što je dogovorne. Da se fokusiramo na ono što pokušavamo da postignemo, a to je poboljšanje životnog standarda za sve ljude i na strani Prištine i Beograda, kao i uvećanje ekonomskih mogućnost za ljude u ovom regionu i otvaranja puta napred ka daljem napretku prema drugim temema EU“, kazao je Godfri.

Godfri: Nisam zadovoljan ekonomskom saradnjom Srbije i SAD

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da nije zadovoljan stepenom ekonomske saradnje Srbije i SAD.

Godfri je za RTS rekao da ga veoma raduje što će američka razvojna agencija DFC doći u Srbiju.

„Svi smo u planovima. Mnogo radimo na tome, trudeći se da sve bude spremno kako bi odmah mogli početi da rade. Ovo je nova strana u našoj istoriji saradnje“, navodi Godfri.

Ambasador je podsetio da „zajednička priča“ Srbije i Amerike dugo traje.

„Počelo je sa Prvim svetskim ratom i od tada smo veoma bliski. Sledeće nedelje obeležavamo godišnjicu operacije ‘Halijard’ tokom koje su srpske porodice rizikovale svoje živote da bi spasle američke pilote. I ja ću prisustvovati obeležavanju godišnjice“, najavio je Godfri.

On je izrazio nadu da će i predsednik SAD Donald Tramp uskoro doći u posetu Srbiji.

Godfri je rekao da odluka Trampa da imenuje posebnog izaslanika za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine bio jasan signal da SAD žele da „pojačaju ritam kojim se stvari kreću napred“ i da se fokusiraju na ekonomiju i bolji život ljudi.

„Srpska vlada mora da donese mnogo teških političkih odluka. Većina tih razgovora će biti u Briselu, ali mi pokušavamo da se fokusiramo na konkretne stvari koje odmah možemo da uradimo“, rekao je Godfri.

Kako je konstatovao, diverzifikacija izvora snabdevanja gasom, koja je u jednoj od tačaka dokumenta potpisanog prošle nedelje u Vašingtonu, „važna je za sve“.

„Ne možemo da zavisimo od jednog izvora energije. To je značajna i politička tema. Jasno je da Rusija koristi zavisnost od samo jednog izvora energije kao instrument da postigne političke ciljeve. Za Srbiju je važno da ima slobodu izbora zasnovanu na sopstvenim interesima i ciljevima“, rekao je Godfri.

(Novi magazin)

Napišite komentar