GLIC: Miša Đurković tekstom u Politici diskriminisao LGBT populaciju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je mišljenje da je kolumnista lista „Politika“ i direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković tekstom „Školski priručnik za promociju homoseksualizma“ diskriminisao LGBT populaciju, saopštio je danas Gej lezbejski info centar (GLIC).

Đurković je objavio tekst 13. aprila 2017. godine u dnevnom listu „Politika“, u rubrici „Pogledi“.

U saopštenju se dodaje da je poverenica u mišljenju navela da je Đurković izneo stavova koji su uznemiravajući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo osoba drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne, čime se stvara strah, neprijateljstvo, ponižavajuće i uvredljivo okruženje i da je na taj način povredio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

Poverenica je donela takvo mišljenje „imajući u vidu celokupan kontekst teksta, termina koji se dovode u vezi sa homoseksualnom orijentacijom, osporavanje donošenja propisa kojima se uređuje sprečavanje nasilja, kao i zaključak teksta“.

U zaključku teksta piše: „Srbi nisu nasilan narod. No postoje granice kad se zulum i nasilje koje moćnici primenjuju nad nama i našom porodicom, više ne mogu trpeti. Sa zakonom o mandatornoj vakcinaciji, zakonom o nasilju u porodici i ovim satanističkim obrazovnim paketima toj granici smo se opasno približili“.

Đurkoviću je preporučeno da objavi izvinjenje pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije u roku od 15 dana od dana prijema mišljenja, kao i da ubuduće ne iznosi stavove i ideje u svojim tekstovima, koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije, naveo je GLIC.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike