Gideon Grajf: Niko ne treba da mi objašnjava šta je genocid

Međunarodna nezavisna komisija za istraživanje stradanja svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine radila je dvije godine. U javnost su izašli sa više 1.200 stranica izvještaja.

"Ja sam Jevrejin i znam šta genocid znači. Pripadam starom narodu nad kojim je izvršen genocid, najveći genocid u istoriji čovječanstva. Meni niko ne treba da objašnjava šta je genocid. Navedeni događaji nisu genocid ni na koji način i mi smo to dokazali. Dakle, ne to nije naše mišljenje, mi smo to dokazali", naglašava Gideon Grajf, predsjednik međunarodne nezavisne komisje za istraživanje stradanja u Srebrenici.

Dodaje da se nije radilo o genocidu i da se ne može nazvati genocid, a ako neko koristi taj termin, kaže Grajf – treba ga izbrisati iz istorije.

"To je važno zato što su optužbe o počinjenom genocidu veoma ozbiljne, zato što odluka o činjenju genocida predstavlja težak zločin, a u ovom slučaju to djelo ne postoji. Naravno počinjen je zločin, ali taj zločin uopšte se ne može nazvati genocid i mislim da je to veoma važno", ističe Grajf.

Na izvještaju je, kaže Gideon Grajf, radilo 10 stručnjaka iz različitih oblasti. Uvjeren je da su tačno prikazali šta se dešavalo u Srebrenici.

"Drugi zaključak se odnosi na broj žrtava. Taj broj smo korigovali. Nije bilo više od 3.714 žrtava. U našoj komisiji imali smo stručnjake za brojanje i izračunavanje broja žrtava i ustanovili su taj broj. Taj broj treba da bude zapisan u istoriji, ni manje ni više. Naravno, svaka smrt je tragedija, užasna, toga smo svjesni ali broj žrtava je takođe bitan", ukazuje Grajf.

Namjera Komisije je bila da izvještaj bude objektivan, naučno utemeljen, autentičan i pouzdan, kaže Grajf i ističe da su se bavili i srpskim žrtvama.

"Neprijateljstva i napadi na mnoga srpska sela počeli su još 1992, možda i ranije napadani su srpski civili. Umjesto da se srpska strana optužuje za agresiju treba optužiti drugu stranu. Dakle, nešto se desilo u međuvremenu, agresor je postao žrtva, a žrtva agresor. Mi smo to ispravili", ističe Grajf.

Činjenice, kaže Grajf, treba da budu jedini faktor kada opisujemo istorijske događaje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар