Generalni štrajk i protesti na Haitiju zbog loše bezbednosne situacije

Otmica članova hrišćanske misionarske grupe iz SAD podstakla je međunarodnu zabrinutost zbog nasilja bandi u toj karipskoj državi.

Šesnaest Amerikanaca i jedan Kanađanin oteti su u blizini glavnog grada Port o Prensa, a stručnjaci za bezbednost sumnjaju da je za to delo odgovorna banda poznata kao "400 Mavozo".

Vlasti Haitija još se ne oglašavaju o incidentu, a gde se nalazi grupa misionara, među kojima su žene i deca, ostaje nepoznato.

Prodavnice i škole u Port o Prensu su zatvorene u sklopu štrajka koji su prvo pozvali čelnici transportne industrije, čiji su radnici jedna od najčešćih meta otmica bandi.

Druga preduzeća iz privatnog sektora kasnije su rekla da se pridružuju štrajku u znak protesta protiv stalnih otmica i sistemske nesposobnosti vlade da se sa tim suoči.

Nesigurna bezbednosna situacija u zemlji pogoršala se od julskog ubistva predsednika Žovanela Moiza, da bi mesec dana kasnije u zemljotresu poginulo više od 2.000 ljudi.

Kriza na Haitiju postala je i krupno pitanje za Vašington. Američki granični policajci prošlog meseca grubo su se obračunali sa grupom migranata sa Haitija.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар