Gde su vam deca?

Odgovor na sva ova pitanja može se sažeti u jednu reč – onlajn. I nije neka novost, zar ne? Ali, problem s današnjim svetom, bilo oflajn ili onlajn, jeste što je toliko kompleksan da nam treba najpre duboko teorijsko razumevanje da realnost u ova dva pojavna oblika uopšte i pojmimo, a zatim i set praktičnih pristupa i trikova da kroz nepreglednu džunglu sadržaja nekako prokrčimo put.

Čovek ovo možda može i da zanemari kad bira sam za sebe, ali kad vaša odgovornost seže do budućnosti nekog mladog bića, nema mesta improvizaciji.

Često možemo čuti roditelje koji, govoreći o digitalnim veštinama svoje dece, pripovedaju da prosto više ne mogu ni da isprate gde se deca kreću, šta sve na raznim uređajima umeju da urade i da je sve otišlo dovraga, toliko da su im prognoze u vezi s budućnošću digitalnog prostora tmurne i nevesele.

Istraživanja programa "Nova pismenost" koji organizacija Propulsion sprovodi s Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID ne čude: četiri petine roditelja misli da su deca na Jutjubu, a oni su zapravo svi na Tiktoku, najviše veruju influenserima i gledaju kako da pobegnu od roditelja koji misle da im pomažu da na internetu budu bezbedni tako što im traže šifre za naloge na mrežama. Ko će to više da pohvata!

Jednostavno, bilo koji roditelj se oseti nekompetentno pred naletom tehničkog znanja i digitalne brzine svog deteta. Kako detetu pomoći? Da li mu uopšte treba pomoć? Da li da se prosto sklonimo sa strane, jer ko će stići decu? Toliko je pitanja, a malo odgovora.

Što mlađoj generaciji pripadamo, tehničke veštine nam bolje idu (digitalno smo spretni, rečeno stručno), ali to kako digitalni svet u kome smo oblikuje naše misli, stavove i na kraju odluke koje donosimo – e to je prostor "novih pismenosti", odnosno znanja i veština digitalne, medijske, informacijske, finansijske, zdravstvene, emocionalne i svake druge pismenosti, u kom ima puno mesta za napredak.

Hajde da probamo da ne prevaspitavamo jedni druge, mada nam je to prvi poriv, nego da se čujemo i učimo o novoj medijskoj i digitalnoj pismenosti, ma koja da smo generacija. Ako se zaista pitate gde su vam deca, možda je to samo zato što ni mi odrasli više ne znamo gde smo. Zato nije sramota pitati mlađe od sebe – iznenadićete se koliko toga znaju. I to uz pomoć jednog klika.

Autor je direktor programa "Nova pismenost"

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар