Gde su granice srpske književnosti – jedan od odgovora daje knjiga Jovana Deretića

"Put srpske književnosti" – drugi put među čitalačkom publikom. U fototipskom izdanju za nove naraštaje. Svi koji su se školovali u protekle tri decenije, svoju predstavu o srpskoj književnosti sticali su čitajući dela Jovana Deretića, kaže profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Nenad Nikolić.

"Ono što u širokoj javnosti nije možda dovoljno poznato, jeste činjenica da je sedmadesetih godina svojim ispitivanjima kompozicije ‘Gorskog vijenca‘ Jovan Deretić je napravio preokret u njegošologiji i postavio je na moderne temelje. Isto to je učinio i sa proučavanjem Dositeja Obradović pišući o poetici njegovog dela", ističe Nikolić.

Delo je napisano pre četvrt veka, kada je profesor Deretić priređivao svoju "Istoriju srpske književnosti" za drugo izdanje. Bavi se upravo ključnim problemima za identitet i granice srpske književnosti zbog čega takav podnaslov i nosi.

"Ono što je zanimljivo, to je da u trenutku posle raspada druge Jugoslavije kada su se na svim stranama pojavljivale vrlo velike isključivosti, Deretić je rešio da tim političkim pitanjima oko svoje ‘Istorije‘, ali i uopšte političkim pitanjima koja su se plela oko srpske književnosti priđe staloženo i uravnoteženo", navodi Nikolić.

Delo je pisano pitkim, skoro esejističkim stilom.

Ovu knjigu mogu čiitati stručnjaci videti u njoj osobeni pogled Jovana Deretića na progleme granica srpske književnosti, odnosa stare, narodne i nove, statusa narodnosti u srpskoj književnosti.

Isto tako mogu je čitati svi oni koje interesuje srpska književna prošlost, i kako su je kroz različite periode istroričari književnosti posmatrali.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар