Gde smo na putu do novog Ustava

Peto redovno godišnje savetovanje ALUMNI Kluba okupilo je na Srebrnom jezeru sudije i tužioce koji su završili Pravosudnu akademiju.

Razgovaralo se o gorućim pitanjima iz oblasti pravosuđa, a jedno od njih tiče se promene Ustava Republike Srbije.

"Mi se nalazimo negde na pola puta do novog Ustava, i zato su ove debate važne, jer ćemo na njima možda iskristalisati neka mišljenja, i doći možda do nekih ideja koje će biti i ugrađene u novi Ustav Republike Srbije", kaže Siniša Trifunović, predsednik ALUMNI kluba Pravosudne akademije .

Nacrt Akta o promeni Ustava Skupština Srbije uputila je Venecijanskoj komisiji. Amandmani u ovom dokumentu treba da omoguće veće garancije nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosuđa, kažu njegovi tvorci.

"Konkretno, nas u narednom periodu očekuje plenarna sednica Venecijanske komisije, 15. oktobra, na kojoj ćemo mi dobiti mišljenje o nacrtu Akta o promeni Ustava, odnosno ovim ustavnim amandmanima. Nije reč o nečem što je naše nadanje, već očekujemo na osnovu određenih činjenica, kontakata sa Venecijanskom komisijom, sastanaka, da to mišljenje generalno bude vrlo pozitivno. Naravno, očekujemo i određene sugestije", kaže prof. dr Vladan Petrov, sudija Ustavnog suda, član Venecijanske komisije.

Osim o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, na savetovanju ALUMNI kluba Pravosudne akademije, bilo je reči i o nužnosti izmene Zakona o parničnom postupku, kao o o aktuelnim primerima iz sudske prakse.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар