Gas za rublju – Evropa razmatra posledice i traži alternative

Rusija ne odustaje od naplate gasa u rubljama. I dok svetske agencije prenose da su Nemačka, Austrija, Mađarska, Slovačka, spremne da prihvate rublju, za to nema zvaničnih potvrda.

Budimpšeta samo najavljuje da će ruski gas plaćati na način koji obezbeđuje njegovu isporuku. Brisel je, ipak, kategoričan – prelazak na rusku valutu je neprihvatljiv. 

"Pitanje koje je pred nama glasi: da li bi prihvatanje ruskog mehanizma plaćanja značilo kršenje sankcija. Naš jasan odgovor je: da. Glavni razlog je to, što se od kompanija koje kupuju gas, ne traži samo da plate u ugovorenoj valuti, već i serija drugih poteza koji znače kršenje sankcija", poručuje Erik Mamer, portparol Evropske komisije.

I dok se čeka 20. maj, rok za plaćanje – zemlje pokušavaju da povećaju zalihe. 

Šta je u planu Austrije, Danske i Poljske 

Karl Nehamer, kancelar Austrije kaže da je cilj je da se osigura snabdevanje energijom za zimu.

"Nijedan dom u Austriji ne bi trebalo da bude hladan, ali je jednako važno da se ovim merama dugoročno obezbedi i austrijska industrija", ukazuje . 

U Danskoj strahuju od prestojeće zime, a zamenu za gas mnogi ponovo vide u ogrevnom drvetu. 

Peter Šajbel, direktor drvne kompanije u Danskoj navodi da su prodali oko 30 do 40 odsto više drva nego prošle godine. 

Dan Jorgensen, ministar za klimu i energetiku Danske kaže da kratkoročno neće biti problema sa snabdevanjem, a da se poskupljenja mogu osetiti.

"Dugoročno gledano, mi u Danskoj, možemo biti i pod pritiskom u pogledu sigurnosti snabdevanja", kaže Jorgensen. 

Gas u Poljsku od danas stiže gasovodom "Jamal", ali samo iz pravca Nemačke, koja je povećala isporuke.  

Šta brine Bugarsku

Zaustavljenje proizvodnje i veće cene robe, energenata i usluga, posledice su na koje upozoravaju u Bugaskoj posle obustave isporuka ruskog gasa.

"Naše dve pekare koriste samo gas, pa ćemo morati da prestanemo da radimo", kaže Dmitar Petrov, komercijalni direktor pekare u Beloslavu.

Jordanka Fandakova, gradonačenica Sofije ukazuje da imaju informacije da će cene grejanja za maj biti veće, što ih "veoma brine". 

Kakva je situacija u Srbiji

Iako je energetska situcija stabilna, nadležni i u našoj zemlji, kao i u čitavoj Evropi, ističu važnost racionalne potrošnje energije.

Srbija, kažu, ima zalihe gasa za mesec dana i spremna je u slučaju prekida dotoka. 

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike objašnjava šta je predviđeno kriznim planom. 

"Krizni plan kaže: supstitucija gasa nekim drugim energentom. Taj drugi energent je mazut. Kaže i da ako dođe do situacije da baš ničega nema, onda imamo i ograničenje isporučenih količina. Treća stvar koja može da se desi, o čemu možemo da razgovaramo, je da ruski partner gas pošalje preko Mađarske, jer mi imamo dve rute dotoka gasa", kaže Mihajlovićeva.

U našoj zemlji cene i struje i gasa su mirovale. Zbog sve jače energetske krize u narednom periodu, najavljuje se neophodnost i povećanje cena kako bi se obezbedio stabilan rad energetskih preduzeća.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike