Gabrijel Eskobar: SAD podržavaju formiranje ZSO, ali u skladu sa lokalnim zakonima

U onlajn brifingu za novinare iz regiona Gabrijel Eskobar izjavio je da se slaže za Žozepom Boreljom da Zajednica srpskih opština mora biti uspostavljena bez odlaganja, ali da ona mora biti u skladu sa „ustavom Kosova" i ne sme dovesti do bilo kakve disfunkcionalnosti.

„Ima mnogo primera u Evropskoj uniji koji bi mogli poslužiti kao model za ZSO i treba da se nadamo da će o tome biti reči u Briselu. Moramo početi diskusiju o ZSO." rekao je Eskobar misleći na sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u drugoj polovini avgusta u prestonici EU.

Eskobar je dodao da na tom sastanku očekuje dugoročno, kompromisno rešenje za pitanje registarskih tablica, kao i predloge za pitanja energetike na severu Kosova, slobodu kretanja i nestala lica.

Rekao je da Briselski sporazum daje smernice koje bi se mogle iskoristiti za pitanje slobode kretanja koje je vezano za registarske tablice i lične karte oko kojih postoji neslaganje Beograda i Prištine. Po njemu, dogovoreno rešenje ne bi trebalo značajno da promeni život ljudi na severu Kosova.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Vjose Osmani o značajnom ruskom uticaju na događaje poslednjih dana jula Eskobar je odgovorio da uz malo izuzetaka sve što se dešava na Balkanu dešava se zbog faktora sa Balkana.

„Ruski uticaj je manji od destabilizujućeg faktora lokalnih političara na samom Balkanu."

Gabrijel Eskobar rekao je i da SAD ne menjaju svoj stav da bezrezervno podržavaju državnost tzv. Kosova i da očekuju da ga priznaju sve zemlje EU, kao i da podržavaju viznu liberalizaciju i prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike