Fridrih Merc novi predsednik CDU, raskid sa centrističkim kursom Angele Merkel

Fridrih Merc, koji je obećao raskid sa centrističkim kursom CDU koji je vodila Angela Merkel tokom 16-godišnjeg mandata kao kancelarka, dobio je skoro 95 odsto važećih glasova tokom virtuelne partijska konferencija, rekao je generalni sekretar stranke Pol Ziemijak.

Zvanični izbori usledili su posle neformalnog glasanja prošlog meseca u kojoj je Merc pobedio partijske rivale Norberta Roetgena i Helgea Brauna, koji su se obojica pozicionirali kao naslednici Merkelove centrističke linije.

Merc (66) je uspeo iz trećeg pokušaja da osvoji partijsko rukovodstvo. U govoru nakon izbora optužio je nemačkog kancelara Olafa Šolca za nedostatak jasnog stava u sukobu sa Rusijom zbog njenog vojnog jačanja u blizini ukrajinske granice.

"Bivši kancelari bi pokazali liderstvo", rekao je Merc.

Prema njegovim rečima CDU je nekadašnju snagu mogao da povrati samo pokazivanjem jedinstva.

"Ono što smo doživeli u Uniji 2021. se može i neće ponoviti", rekao je Merc, pozivajući se na borbu među višim rukovodstvom stranke tokom poslednje predizborne kampanje.

Advokat iz zapadne Nemačke, Merc je bio poslanik početkom 2000-ih pre nego što je dao otkaz da bi nastavio karijeru u fondu "Blek rok". U nemački Parlament vratio se tokom 2021.

Među izazovima sa kojima se Merc suočava jeste kako pozicionirati CDU i njenu sestrinsku stranku iz Bavarske, Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU), kao najveću opozicionu stranku u parlamentu i kako povući jasnu liniju između te stranke i krajnje desničarske stranke AfD.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike