Fridom haus: Srbiji dva poena manje u oblasti političkih prava i građanskih sloboda

"Fridom haus" Srbiju u izveštaju "Sloboda u svetu 2021 – Demokratija pod opsadom" opisuje kao demokratiju u kojoj se u uslovima konkurencije održavaju višepartijski izbori.

U izveštaju se konstatuje da je izborna lista SNS-a pobedila na parlamentarnim izborima održanim u junu 2020. osvojivši značajnu većinu. Opozicione partije koje su činile članice prethodnog saziva Skupštine mahom su bojkotovale glasanje – tvrdeći da su izbori bili neregularni. U februaru 2020, nekoliko nedelja pre nego što su izbori raspisani, spušten je izborni census u nameri da se umanji efekat bojkota.

U izveštaju "Fridom hausa" navodi se i da je policija upotrebila silu protiv demonstranata okupljenih tokom protesta u julu 2020. zbog najave pooštravanja mera za suzbijanje pandemije koronavirusa, kao i nezadovoljstva zbog drugih vidova državne politike.

Konstatuje se i da je reakcija zvaničnika na pandemiju koronavirusa bila je netransparentna i da su uskraćivane informacije povezane sa pandemijom.

Regulatorno telo za elektronske medije kritikovano je zbog nedostatka nezavisnosti a novinari su se suočavali sa fizičkim napadima, kampanjama blaćenja i drugim oblicima pritiska.

U izveštaju se navodi i da aktuelne političke stranke uglavnom dobijaju većinu medijskog izveštavanja kod javnih emitera.

Izveštajem je obuhvaćeno 195 svetskih država i 15 teritorija i u istraživanju je utvrđen 15-godišnji uzastopni globalni pad u oblasti političkih prava i građanskih sloboda.

Zemlje Zapadnog Balkana 

Sedam zapadnobalkanskih država ponovilo je prošlogodišnji učinak – zadržavši se u kategoriji delimično slobodnih zemalja. Slovenija i Hrvatska, koje su članice Evropske unije, označene su kao slobodne države.

U delu izveštaja koji se odnosi na Zapadni Balkan ukazano je da je u zemljama tog područja tokom 2020. zabeleženo nazadovanje, ali i napredak pojedinih.

U Crnoj Gori prekinuto je uzastopno šestogodišnje narušavanje političkih prava i građanskih sloboda, stoji u izveštaju, pošto su izbori rezultirali prvom tranzicijom političke vlasti na opozicione snage od proglašenja nezavisnosti zemlje.

Istovremeno, reizabrana je reformistička vlada Severne Makedonije čije su se institucije u velikoj meri oporavile, precizirano je u delu izveštaja "Fridom hausa" koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Crna Gora je, zahvaljujući transferu političke moći nakon izbora, prema tumačenju vašingtonske nevladine organizacije, zaustavila trend pada i napredovala za jedan poen u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, dok je Severna Makedonija ostvarenim skorom od 66 poena, uz zemlje poput Sudana, Malavija, Bolivije i Čilea – među onima koje su napredovale za tri poena.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар