Francuski list Kroa: Protesti u Srbiji, za sada male prilike da padne vlade

I pored protesta svake subote u Beogradu od početka decembra, čini se da su male prilike da za sada „padne vlada“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preneo je francuski list Kroa (La Croix).

U opširnom tekstu o protestima nezadovoljnih građana u Srbiji, stručnjak za Balkan iz Međunarodnog istraživačkog centra Fakulteta političkh nauka u Parizu Žak Rupnik izjavio je za francuski list da su za sada male šanse da padne vlada.

„Opozicija je vrlo raznolika, od radikalne levice do radikalne ali i ekstremne desnice. Za sada opozicija nije dovoljno ujedinjena da bi predstavljala verodostojnu alternativu i zbog toga vlastima ne predstavlja pretnju“, ocenio je Rupnik.

Drugi stručnjak za Balkan iz odseka Akademije za međunarodnu geopolitiku u Parizu Aleksis Trud je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne deluje zabrinuto zbog protesta. 

„On (Vučić) je samo nagovestio mogućnost raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora, a ti izbori ne bi predstavljali neku opasnost za njega“, ocenio je Trud i dodao bi na izborima Vučić sigurno ponovo pobedio jer je popularan u srpskoj provinciji gde je mala mobilizacija protiv vlasti kao i nedovoljna obaveštenost o dešavanjima u Beogradu, gde traže njegovu ostavku.

List je preneo da je jedna od zabrinutosti građana na protestu pritisak vlasti na medije.

„Premda ne postiji cenzura u pravom smislu te reči, glavni informativni kanali koji imaju najveću gledanost, nalaze se pod kontrolom“, ocenio je Rupnik, prenosi Kroa.

Francuski list je dodao da „političko nasilje, ućutkivanje civilnog društva i rastuća kontrola medija predstavljaju jedne od glavnih razloga nezadovoljstva građana“, ali „vlasti i dalje to ignorišu i ne strahuju za svoj opstanak“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike