Francuska premijerka dočekala Anu Brnabić u palati Matinjon

Elizabet Born je premijerku Brnabić dočekala ispred Palate, uz Gardu, na crvenom tepihu, gde su se rukovale i zatim uputile ka salonu za sastanke.

Brnabićeva je ranije danas izjavila da će na sastanku biti reči o temama koje se tiču produbljivanja ekonomske saradnje i investiranju francuskih kompanija u Srbiju, ali i o ključnim pitanjima vezanim za situaciju na Zapadnom Balkanu.

Ovo je drugi put ove godine da se premijerka Brnabić sastaje sa premijerom francuske – u februaru se sastala Žanom Kasteksom. 

Premijerka Brnabić razgovarala je danas u Parizu i sa premijerom Republike Koreje Jan Dok Suom o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje dve zemlje i mogućnostima unapređenja, pre svega, trgovinske saradnje. 

Srbija i Koreja već imaju razvijenu saradnju u oblasti digitalizacije i IT, navela je premijerka i podsetila na to da u Beogradu od 2017. godine radi Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar, gde se organizuju obuke za IT, a planirano je otvaranje takvog centra i u Nišu.

Takođe, kako je prenela, posebno važna tema razgovora bila je saradnja u oblasti kreativnih industrija, uz ocenu da su nam iskustva Koreje u ovoj oblasti, najviše gejminga i audio-vizuelne produkcije, izuzetno značajna.

Premijerka Brnabić, u okviru nastavka posete Parizu, sastala se sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matijasom Koromanom, kao i rukovodstvom inicijative "Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju". Brnabićeva je razgovarala i sa predstavnicima kompanije "RATP DEV", koja će u Beogradu raditi na projektu izgradnje metroa. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike