Fond za inovacionu delatnost objavio novi javni poziv

Fond za inovacionu delatnost Srbije danas je saopštio da je raspisao javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija kroz Program ranog razvoja i Program saradnje nauke i privrede.

Prijave za oba programa se podnose putem portala Fonda do 31. decembra.

U okviru Programa ranog razvoja, Fond može da dodeli do 80.000 evra po projektu, a za program se mogu prijaviti mikro i mala preduzeća osnovana u Srbiji, u većinskom privatnom srpskom vlasništvu i ne starija od pet godina.

Novina je da prijavu mogu da podnesu i timovi, koji će biti u obavezi da registruju preduzeće tek u slučaju da njihov projekat bude odobren za finansiranje.

Finansiranjem koje Fond dodeljuje se pokriva maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci.

Kroz Program saradnje nauke i privrede dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu, a korisnici su konzorcijumi sačinjeni od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne akreditovane naučno-istraživačke organizacije.

Podrška omogućava konzorcijumima da realizuju zajedničke projekte kako bi stvorili proizvode, usluge, tehnologije i tehnološke procese visoke vrednosti kroz primenjeno istraživanje i razvoj.

Dodeljenom pomoći biće pokriveno maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60 odsto za srednja preduzeća, a projekti mogu da traju do 24 meseca.

Za novi javni poziv Fonda za inovacionu delatnost obezbeđeno je šest miliona evra iz budžeta Srbije.

Preko Fonda je do sada odobreno18,6 miliona evra za 122 inovativno-razvojna projekta, 330 inovacionih vaučera i 23 projekta transfera tehnologije. Na sve javne pozive podneto je više od 1.450 prijava inovativnih projekata.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike