Fond B92 donirao medicinsku opremu Ukrajini

U pitanju su četiri prenosna defibrilatora, četiri portabilna aspiratora i dva prenosna EKG aparata koja služe za pružanje prve pomoći u sanitetskim vozilima, saopštio je Fond B92.

Opremu je predao izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma (SFF) Veran Matić, a sredstva su prikupljena u okviru humanitarne akcije koju sprovode SFF, Privredna komora Srbije i Fond B92.

Tolkač je rekao da je ambasada od početka agresije na Ukrajinu zahvaljujući srpskim građanima, preduzetnicima i dobrotvornim organizacijama poslala više od 100 tona humanitarne pomoći u Ukrajinu.

Ambasador je naglasio da je zahvaljujući naporima srpskih donatora bilo moguće spasiti ili bar učiniti boljim život velikom broju dece, žena, starijih osoba, zbog čega je ukrajinski narod zahvalan.

"Nažalost, rat u Ukrajini se ne završava. Poslednjih meseci došlo je do značajnih oštećenja na objektima energetske infrastrukture, pa je danas mnogo ljudi ostalo ne samo bez hrane, sredstava za higijenu i odeće, već i bez struje tople vode i grejanja. Zbog toga smo prinuđeni da i dalje tražimo pomoć za stanovništvo Ukrajine", rekao je Tolkač.

Veran Matić je rekao da je do sada, uz pomoć donatora, društveno odgovornih kompanija, nabavljeno hrane u vrednosti od 150.000 evra, isporučeno je sedam tona mešovite robe, devet paleta vode od po 0,5 litara, jedna tona keksa, zatim hrana, pelene i druga oprema za bebe, kao i velika količina sredstava za higijenu.

SFF i Fond B92 apelovali su na sve građane, organizacije i kompanije u Srbiji koje su u mogućnosti da se priključe akciji prikupljanja humanitarne pomoći namenjene ugroženim građanima ratom zahvaćene Ukrajine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike