Fon der Lajen zahteva dijalog Beograda i Prištine

"Izuzetno je važno da se nastavi put ka EU i da Kosovo i Srbija normalizuju svoje odnose. Izuzetno sam zabrinuta trenutnom krizom. Jako je važno da situacija deeskalira i da se vratimo pregovaračkom stolu, kako bi smo došli do održivog rešenja i jedini način da se do toga dođe je dijalog pod okriljem EU, kako bi smo rešili trenutnu situaciju", rekla je Fon der Lajen u Prištini na konferenciji za medije sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Navela je da dolazi iz EU, sa preko 70 godina iskustva, i da zna šta znači prevazilaženje sporova.

Rekla je da ostaje u kontaktu sa zvaničnicima Prištine, jer lično želi da vidi napredak na Kosovu da je to jedino moguće kroz saradnju i da zato na tome rade zajedno.

"Izuzetno je važno da u Prištini nastave da rade na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala", dodala je predsednica EK i naglasila da "sanja da Zapadni Balkan bude deo EU".

Aljbin Kurti je rekao da je preneo predsednici EK "da je Srbija okupila snage na granici sa Kosovom, nakon što je vlada Kosova počela da primenjuje reciprocitet za registarske tablice", prenose mediji u Prištini.

On je naveo da "Srbija prima donacije od Evropske unije, a sa druge strane militarizuju je Rusija i Kina".

Za odluku o sprovođenju reciprociteta, kaže da nije nova, već da "sprovodi stari sporazum".

"Pokazali smo spremnost u ponedeljak ujutru kada mi je došao komandant KFOR-a i koji je manje-više dao predlog koji je racionalan i koji je podrazumevao uklanjanje barikada za slobodu kretanja i zamenu specijalnih jedinica pripadnicima KFOR-a, do smirivanja situacije. Granična policija ostala bi na Brnjaku i Jarinju i nastavio bi se reciprocitet registarskih oznaka. U principu smo to prihvatili, ali je Srbija to odbila", rekao je Kurti.

Nastavio je da je "Srbija prošle nedelje odbacila dijalog u Briselu nametanjem uslova, a ove nedelje je odbacila sporazum koji je predložio KFOR".

"Prihvatili smo oba. Bili smo veoma velikodušni i spremni za sastanak radi razgovora u Briselu i u principu smo se složili oko predloga komandanta KFOR -a, koji je nakon sastanka sa nama otišao na sastanak sa četiri gradonačelnika na severu i čini se da su nakon konsultacija sa glavnim našeg severnog suseda, odbili. Nažalost, to se dogodilo nakon tenkova, MIG-ova na Jarinju i nakon spaljivanja centra u Zubin-Potoku i bombi u Zvečanu. Prihvatili smo, ali je Srbija odbila", dodao je Kurti.

Predsednica Evropske komisije, Ursula Fon der Lejen, u kraćoj je poseti Prištini, u sklopu višednevne turneje Zapadnom Balkanu. Prvi susret imala je sa predsednicom Vjosom Osmani, a onda i sa Aljbinom Kurtijem, sa kojim je obišla jedno obdanište u Prištini izgrađeno sredstvima EU.

Iz kancelarije EU u Prištini saopšteno je da ukupno ulaganje EU u prosvetni sektor na Kosovu od 2007. god. iznosi oko 85 miliona evra. Nakon Prištine Fon der Lajen dolazi u Beograd.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар