Fon der Lajen: Približiti Zapadni Balkan je strateški značajno

Ursula fon der Lajen je rekla novinarima, posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da čvrsto veruje da je od velikog strateškog značaja da se Zapadni Balkan što je bliže moguće poveže sa EU.

Njena izjava jasna je primedba na račun francuskog predsednika Emanuela Makrona koji se prošlog meseca usprotivio odluci o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, ocenjuje portal Politiko.

Albanija i Severna Makedonija učinile su "neverovatne napore da stignu do tačke koju smo od njih tražile da dostignu", ocenila je Fon der Lajenova i dodala da će potražiti alternativne načine za jačanje veza sa tim zemljama.

"Sve dok ne bude bilo moguće zaista otvoriti pristupne pregovore… uložiću svu svoju energiju u razvijanje zajedničkih projekata koji će još više povezati ove zemlje sa nama kroz tesnu saradnju", rekla je Fon der Lajen.

"Ako to ne učinimo, drugi će upasti u vakuum, a to ne želimo da se desi", rekla je nova predsednica Evropske komisije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji rekla da smatra da je od izuzetnog značaja za strateški interes Evrope da ove zemlje ne izgube nadu u perspektivu pristupanja.

To pitanje je veoma blisko povezano sa pitanjem migracije, dodala je Merkelova aludirajući na činjenicu da mnoge izbeglice su prethodnih godina ulazile u EU zapadnobalkanskom rutom, navodi Politiko.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike