Filmska kolonija pančevačkog Regionalnog centra za talente

Na lokalitetu Devojčaki bunar u Deliblatskoj peščari održava se filmska kolonija pančevačkog Centra za talente. Ove godine tema filma koji deca snimaju je legenda o nazivu ovog naselja.

„Postoji legenda da je devojka bila zaljubljena u Turčina, ali je morala da se uda za drugoga, pa je zbog toga skočila u bunar", kaže Natalija Stojoska, rediteljka filma.

Deca su sama birala priču, pisala scenario, a našli su se i u ulozi snimatelja i reditelja.

„Radi se šminka, kostimi, posle se kadrira i onda snima. Meni je najzanimljiviji rad sa glumcima", kaže Bojana Džantovski, rediteljka filma.

„Ko god hoće nešto da nauči o filmu, kako se radi, pre svega kako se režira, treba da dođe ovde", savetuje Maksim Krumes, asistent na snimanju.

U pomoć mladim filmskim stvaraocima došlo je troje profesionalnih glumaca, a kolonijom rukovodi mentor Ivan Rakidžić, filmski reditelj.

„Deca koja prvi put rade na filmu, koja prvi put režiraju, pišu scenario, rade sa profesionalnim glumcima, daju im zadatke i različite zahteve i to je jako dobro iskustvo."

Koliko je ova kolonija i uopšte filmska sekcija Regionalnog centra za talente uspešna, govori podatak da svake godine osvoje po nekoliko nagrada na Festivalu filmskog stvaralaštva za mlade. Mnogi od ranijih polaznika nastavili su i profesionalno da rade u toj oblasti, a svi ostali postaju dobra filmska publika, sa mnogo znanja i umetničkog ukusa.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike