Filip Trajković – junior, a seniorski evropski prvak u džiu džici

Filip živi skromnim životom brucoša u studentskom domu u Nišu, ispite koje je do sada imao položio je sa devetkom, kaže da dobra organizacija podrazumeva više sati učenja, a u pauzi treninzi.

"Stvarno su i sport i fakultet jako teški pogotovo da se to uklopi jedno sa drugim, ipak uspevam da nađem vreme, teško ali uz dobru organizaciju vremena sve je moguće", kaže Filip Trajković, evropski prvak u džiju džici.

Filip još nema 20 godina i još uvek je junior i aktuelni juniorski prvak u ovom sportu, njegov otac ujedno i trener, želeo je da se Filip oproba i u znatno težoj seniorskoj kategoriji.

"Proces stvaranja vrhunskih takmičara je veoma dug, potrebno je to od malih nogu izvesti nekog od takmičara pogotovu još teže to izvesti svoje dete ili svog sina. U dogovoru sa selektorom reprezentacije Srbije profesorom Janošom Kopasom smo napravili takvu strategiju, on je procenio da može i ulio poverenje i njemu i meni da možemo da krenemo u osvajanje te neke evropske medalje i uostalom da prevaziđe tu barijeru izmedju juniorske i seniorske kategorije", navodi Dragan Trajković, otac i trener, a Filip dodaje:

"Niko od mene nije očekivao da se vratim uopšte sa medeljom, a kamoli sa zlatom zato što su momci koji se tamo takmiče izuzetno vrhunski borci koji se takmiče već po možda i više nego što ja imam godina, tako da generalno sam po sebi mi je bio uspeh da se tamo pojavim."

Džiju džica je spoj više borilačkih veština, znanje i mentalna snaga su presudni i za sportske ali i za  životne izazove.

"I kod njega i kod mog starijeg sina koji je, takođe, vrhunski sportista i oni tako zajedno treniraju i pred njima je stvarno jedna blistava karijera, pod uslovom ako nastave sa odricanjem sa upornošću koju su do sada imali", kaže Dragan Trajković.

Filip planira da završi fakultet i nađe dobar posao, ali naglašava:

"Sport ću naravno nastaviti da guram do krajnjih granica, dokle mogu, dok ne uzmem sve što se može osvojiti."

A u bliskoj budućnosti, Filip će u juniorskoj konkurenciji nastupati i na balkanskom, evropskom i svetskom prvesntvo u džiju džici.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike