„Fijat“ nagradio najbolje ideje za automobil budućnosti

U Italiji je takva saradnja sa akademcima već tradicija, a u Srbiji Fijat je organizuje prvi put. 

Ideje karakteriše upotreba modernih tehnologija, smart računara, umrežavanje, od bežične mreže i selfija u kolima do predloga za bezbednost i zaštitu životne sredine. Kompanija Fijat Krajsler automobili nagradila je šestoro najupešnijih. Dvojica prvonagrađenih dobila su šestomesečnu praksu u kompaniji.

Praksa će značiti mnogo, jer je to jedini način da se zaista upustite u svet industrije automobila i da prikupite bitna znanja koja će vam kasnije biti potrebna u usavršavanju tokom rada, naglašava Luka Svilanović, student beogradskog FON-a:

"Osmislio sam nekoliko poboljšanja, jedno rešenje tiče se načina poslovanja gde će budućim generacijama biti na raspolaganju više automobila kao neki pretplatnički servis."

"Moja ideja je bila da automobili imaju ugrađenu  aplikaciju u sebi pomoću koje će lakše nalaziti parking mesto, a druga ideja je da, ukoliko je vozač umoran, besan, nezadovoljan, postoji aplikacija koja se zove ‘mud’ i kada se aktivira, menja se ceo ambijent automobila kako bi se vozač doveo u bolje raspoloženje", objašnjava Aleksandar Bošković, student Ekonomskog fakulteta u Beogradu. 

Tročlani žiri odgledao je stotinak video-prezentacija u okviru kojih su mladi pretočili svoje ideje. Sve ih, kažu karakteriše originalnost i savremen pristup.

Studenti su se uključili u ovaj sjajan projekat, inicijativu Kompanije FCA Srbija koja je želela je da se približi studentskoj populaciji i kao budućim zaposlenima i kao budućim kupcima.

"Upotreba društvenih mreža i medija i povezivanje svega sa automobilima – to je nešto što starijim generacijama nije poznato kao njima. Oni su upravo te tehnologije koristili i osmislili automobile budućnosti", kaže Slavica Cicvarić Kostić, članica žirija, profesorka Fakulteta organizacionih nauka.

Drugoplasirani studenti će dobiti po nedelju dana vozilo fijat 500 l na korišćenje, a trećeplasirani učešće na manifestaciji "Džip of roud" u Srbiji.

Projekat "Kreiraj svoj automobil budućnosti" dvostruko je koristtan: za kompaniju posvećenu održivom razvoju to je način da sazna kako mladi vide auto budućnosti, a za mlade da iskažu svoje ideje i da se kroz ovakve projekte još tokom studiranja uključe u poslovanje multinacionalnih koroporacija.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike