„Fali ti još jedan papir“ odlazi u istoriju, sva dokumenta na jednom mestu

Svakom građaninu, od Beograda do Babušnice Centralni registar stanovništva život čini jednostavnijim. Objedinjuje podatke iz 13 službenih evidencija, pa se lakše prikupljaju dokumenta za, primera radi, odlazak u penziju ili upis u školu.

Na istom mestu je provera validnosti ličnih podataka, poreskih obaveza, evidencija socijalnog osiguranja, podaci iz ministarstva unutrašnjih poslova, ministarstva državne uprave i lokalne samourave, katastra ili lokalne administracije.

Direktor Kancelarije za Informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da dok nije postojao Centralni registar stanovništva podatke građani su nalazili u pet različitih institucija.

"Sada su ti podaci svi na jednom mestu što je neverovatno bitno i za same građane ali i za razvoj savremene elektronske uprave. U ovom trenutku građanima je omogućeno da vide svoje podatke u Centralnom registru stanovništva preko Portala elektronske uprave i čak da signaliziraju ukoliko vide da neki od tih podataka nije kako valja". naveo je Jovanović.

Za resorno ministarstvo Registar je alat kojim državna uprava omogućava građanima brže i jeftinije izvršenje administrativnih procedura.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović rekla je da prvi put u Srbiji, građani neće imati potrebu da gube svoje vreme, svoj novac prikupljajući različite potvrde i dokumenta nadležnih organa, već će državni službenici to raditi za njih jednostavnim uvidom u savremeni informacioni sistem.

"Prilikom razvoja Centralnog registra mi smo primenili su najmodernije tehnologije zaštite podataka od bilo kakve vrste zloupotrebe i neovlašćenog pristupa", navela je Obradovićeva.

Da biste pristupili registru neophodno je da se bezbedno prijavite preko portala e-Uprave, kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, ili da svoj identitet potvrdite mobilnim telefonom.

"Tada će mu se pojaviti opcija pregleda ovih podataka i građani na jednostavan način pristupaju svim ovim podacima iz trinaest različitih registara. Ali mnogo je bitnije da tim podacima sada polako kreću da pristupaju i državne institucije tako da uvek imaju ažurne podatke o građanima što će nam omogućiti razvoj naprednih usluga elektronske uprave", naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, pravi primer za to je skoro donet Zakon o socijalnoj karti koji će se u potpunosti osloniti na Centralni registar stanovništva gde ćemo po prvi put u tom segmentu socijalne zaštite imati sve podatke o svim davanjima i imaćemo mnogo pravedniji sistem socijalnih davanja.

Svi podaci Centralnog registra stanovništva se čuvaju u Državnom data centru u skladu sa svim tehničkim i bezbednosnim standardima. Registar je deo celokupnog procesa reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар