Fajnal-for u Beogradu – praznik za košarku, za grad 25 miliona evra

Turizam je počeo da diše punim plućima. Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je od januara do marta ostvareno više od pola miliona noćenja u Beogradu, a trend se nastavio u aprilu i maju.

Prema njegovim rečima, prva tri meseca ove godine su uspšnija u odnosu na isti period 2019. godine.

Ova nedelja biće u duhu košarke – Beograd će biti domaćin završnice evopskog košarkaškog takmičenja Evrolige – Fajnal-fora. Očekuje se oko 18.000 gostiju – navijača, iz Truske, Grčke, Španije.

"Kada je ovakav sportski događaj u pitanju rezervišu se prvo hoteli, u Beogradu ima najviše hotela sa četiri zvezdice, a onda se ide i na privatni smeštaj", dodaje Popović.

Protekle dve godine Evroliga Fajnal-fora nije bila u pristustvu publike, potražnja za događajem koji se prati uživo je izazavala veliko interesovanje.

"Sama činjenica da će polufinale igrati Real i Barselona, veliki derbi, očekujemo veći broj gostiju iz Španije. Tursko tržište je ključno tržište kada govorimo o turizmu i Beogradu", napominje Popović.

Olimpijakos se poslednji plasirao, po pravilu, kada su sportski događaji u kojima učestvuju predstavnici Grčke, Beograd ili bilo koji grad u Srbiji bude pun grčkih navijača. Očekujemo da će tako biti i sada, kaže direktor TOB-a.

Verovatno će biti i više od 18.000 gostiju. Beograd ima povećane kapacitete u privatnom smeštaju, rekao je Popović.

Uvođenjem voza, Beograd i Novi Sad su blisko povezane destinacije, očekujemo da ćemo i tamo smestiti određeni broj ljudi, kaže Popović.

Zahvaljujući Ministarstvu i Vladi izmenili smo zakon o turizmu koji je olakšao kategorizaciju i prijavljivanje privatnog smeštaja, dodaje on.

"Imamo veliki broj ljudi koji privatni smeštaj sada legalizuju. Ako kažem da je kod nas 20 odsto u sivoj zoni, Rim ima bar 40 odsto", rekao je Popović.

Samo na tom sportskom događaju procena je da ćemo zaraditi oko 25 miliona evra. Popović kaže da je to umerena procena.

"Generalno, kada govorimo o prihodu od turizma – to je sektor usluga, ovo je devizni prihod od turizma iz sektora usluga, to je izvoz koji ostvarujete u sopstvenom gradu, jer novac je deviznog porekla", kaže Popović.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike