Fabrička hala kao učionica

Oni su drugi razred Tehničke škole u Užicu, i ove godine dva dana tokom sedmice provode na stručnoj praksi. Naredne godine, u fabrici su planirana tri dana sedmično.

Sevojničke valjaonice ovako dobijaju deficitaran kadar, a učenici veliku šansu da odmah posle školovanja dobiju posao. Tako se obrazuju operateri za preradu metala, livci, valjaoničari.

"Naučio sam dosta, nije teško, pomažemo majstorima, šta možemo, osnovno", kaže Petar Bogićević, učenik drugog razreda Tehničke škole u Užicu .

Miloš Karajičić, takođe učenik drugog razreda Tehničke škole u Užicu, kaže da kao što ide u školu, tako ide i u fabriku.

Za rad sa učenicima, valjaonica je angažovala devet svojih stručnjaka, posebno obučenih za mentorstvo. Napredak, rad i angažovanje đaka se pažljivo prate, a posle selekcije, najuspešnijima dodeljuju stipendije.

"Stipendija iznosi 13.000, svakog meseca. Vrlo je bitno, jer posle škole vi možete da dobijete posao ovde, odmah i u školi smo već pričali o tome, ali kada dođete na praksu i duže vremena provedete ovde, sve vam je lepše i zanimljivije ovde je pravi posao", kaže Ognjen Conić, učenik drugog razreda Tehničke škole u Užicu .

Tehnolog i mentor "Impol Seval" Andrija Milojević objašnjava da je to inovativni način obrazovanja.

"Stimuliše najbolje učenike, koji se najviše ističu, tako smo od prve generacije izabrali trojicu stipendista, i plan nam je da i u budućnosti stimulišemo dobre učenike", dodaje Milojević.

Fabrička hala kao učionica, pre svega, mora biti bezbedna, pa je čitav set mera i pravila usaglašen sa učeničkim angažovanjem.

"Do sada nismo imali ni jedan bezbednosni problem. Nikakvu povredu, nijedan problem. Majstori su im pokazivali i šta smeju i šta ne smeju da rade sa aspekta bezbednosti, i maltene čuvali su ih kao svoju decu", napominje Lazar Đokić, stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu "Impol Seval".

Ljudski resursi su ovde shvaćeni kao važan partner poslodavca, i posebna pažnja se poklanja usavršavanju, obuci i prenošenju generacijskih iskustava.

Program koji se ostvaruje sa užičkom Tehničkom školom, ide i korak dalje jer se stvara kadar prema potrebama valjaonica, sposoban da odmah posle školovanja započne rad u proizvodnim halama.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike