Evropska komisija i Kosovo potpisali ugovor o zajmu vrednom 100 miliona evra

Foto: pixabay.com

Evropska komisija i Kosovo potpisali su danas Memorandum o razumevanju čime se otvara put za isplatu mikro finansijske pomoći u iznosu od 100 miliona evra.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu, prva rata od 50 miliona evra biće uplaćena čim sporazum bude ratifikovan u Skupštini Kosova, dok bi druga rata, takođe od 50 miliona evra, mogla da bude realizovana krajem ove ili početkom naredne godine.

„Sredstva će biti stavljena na raspolaganje u obliku dugoročnih zajmova po veoma pogodnim uslovima i doprineće unapređenju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za dodelu resursa, tako da vladini finansijski resursi mogu biti raspoređeni za ublažavanje teških socio-ekonomskih posledica pandemije korona virusa“, stoji u saopštenju.

Šefica kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova pozdravila je potpisivanje memoranduma i pozvala Skupštinu Kosova da brzo ratifikuje ugovor kako proces raspodele tih sredstava ne bi kasnio.

U Memorandumu o razumevanju usaglašeno je devet uslova praktične politike koji su u osnovi programa, a među njima su mere povezane sa jačanjem javnih finansija i finansijske stabilnosti, rešavanje problema nezaposlenosti mladih i unapređenje dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike