Evropa i dalje nesprena za energetski zaokret, skladišta gasa popunjena tek nešto više od trećine

Ukrajina ima dva sistema za prihvat ruskog gas. Glavno ulazno čvorište, u Luganskoj oblasti je zatvotrila jer više nije pod njenom kontrolom. Kako bi ispunili trazitne ugovorene obaveze prema evropskim potrošačima, "Gasprom" nude isporuke drugim pravcem.

U saopštenju ukrajinskog "Naftogaza" se navodi da je odluka o prekidu gasa "viša sila" koja onemogućava dalji transport preko granične interkonekcije Sohranovka, pa predlaže preusmeravanje isporuka za Evropu na drugu rutu, Sudžu, koja se nalazi na teritoriji koju kontroliše Ukrajina.

Iz "Grasproma" upozoravaju – na drugoj ruti nema tehničkih uslova za prihvat većih količina gasa. Gasovodom preko Ukrajine, Evropi stiže trećina ruskog gasa.

"Naručene količine ruskog gasa od evropskih kupaca za 11. maj pale su na 72 miliona kubnih metara. Prethodnog dana zahtevi su iznosili 95,8 miliona kubnih metara. Tranzit gasa pao je za četvrtinu jer je Ukrajina obustavila prijem gasa na stanici Sohranovka," rekao je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov. 

Rusija je uvek odgovorno ispunjavala i namerava da ispuni sve ugovorne obaveze, poručio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Gasovodom preko Ukrajine snabdeva se najviše Slovačka, Austrija, Italija, Mađarska delom. Dotok ruskog gasa ostalim gasovodima – Jamal, Severnim, Balkanskim, Turskim i Plavim tokom je redovan. Ukrajinski gasovod nekada je bio glavni, a od pre dve godine je alternativni pravac snabdevanja i naše zemlje.

"Nama gas dolazi preko Balkanskog toka, redovno bez ikakvih problema i u dogovorenim količinama i mi ne očekujemo nikakve dalje probleme bez obzira na dalju situaciju u Ukarajini", poručila je ministarka Zorana Mihajlović.

Istovremeno, u Evropskoj uniji nastavljaju se razgovori sa članicama koje traže izuzeće od nafnog embarga Rusiji. Mađarska je kategorična – može samo na dotok nafte morskim putevima.

"Naftni embargo prema Rusiji mogli bismo podržati samo u slučaju da se iz sankcija potpuno izuzmu naftovodi, odnosno da se embargo odnosi na snabdevanje naftom brodovima morskim putem. Ako Brisel misli ozbiljno, samo bi usvajanje ovakvog našeg predloga bilo realno i mi ćemo ovaj stav zastupati na daljim razgovorima ove nedelje", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijerto.

Privrednici širom Evrope upozoravju da bi energetske sankcije Rusiji dovele do enormnog poskupljenja i gasa i nafte i kolapsa privrede. I nemačka vlast poziva rafinerije da se spreme za zabranu ruske nafte.

"Embargo dolazi. Nije važno da li vam se sviđa ili ne. A kada dođe, da li je bolje glupo buljiti u planinu ili je bolje pripremiti se za druge opcije?", upitao je nemački ministar privrede Robert Habak.

Iako je Nemačka još u februaru suspendovala dozvole za rad gasovodu "Severni tok 2" njegov bankrot je ponovo odložen – sada do septembra. A Bugarska, kojoj je prošlog meseca Rusija obustavila isporuke, sopštava da će od juna dobijati američki tečni prirodni gas koji će biti jeftiniji od ruskog.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike