Evakuisane naftne platforme na Crnom moru; Kijev: Uništeno skladište hrane u Odesi

Skladište hrane u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi uništeno je u ruskom raketnom napadu, u kojem nijedan civil nije ubijen, saopštila je ukrajinska vojska.

Više od 90 osoba je evakuisano sa naftnih platformi krimske kompanije za naftu i gas “Černomornjeftegaz“ na Crnom moru, koje su u ponedeljak napale ukrajinske oružane formacije, saopštio je načelnik Krima Sergej Aksjonov na svom Telegram kanalu.

Zapadne sankcije prema Rusiji sprečavaju isporuke ruskog gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok, tvrdi portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući prošlonedeljno smanjenje isporuka gasa Evropskoj uniji, Peskov je istakao da Rusija ostaje "najpouzdaniji snabdevač", ali da su zapadne restriktivne mere tehnički onemogućile isporuku jer turbine koje se šalju na remont ne mogu da se vrate, odnosno Evropljani ih ne vraćaju.

Rusija je zatražila da Litvanija odmah ukine zabranu tranzita određene robe u rusku enklavu Kalinjingrad, ali iz Litvanije odgovaraju da zabrana tranzita ka ruskoj enklavi utiče samo na robu koja je pod sankcijama Evropske unije, a da Litvanija nije uvela "jednostrana, pojedinačna ili dodatna" ograničenja.

Američki predsednik Džozef Bajden kaže da neće posetiti Ukrajinu kada kasnije ovog meseca otputuje u Evropu na samit sa saveznicima Vašingtona.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike